Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT och TV4 fällda av Granskningsnämnden

Publicerad: 18 Februari 2008, 12:30

SVT1 har gynnat kommersiella intressen genom att i Gomorron Sverige visa företagslogotyper i ett inslag om en EM-kvalmatch i fotboll och TV4 har överträtt bestämmelserna om annonsmarkering, största tillåtna annonsvolym och utformning av sponsormeddelanden i Bonde söker fru.


Vid sitt senaste sammanträde fann Granskningsnämnden att  intervjun med spelarna, som sändes den 22 november i fjol i samband med EM-kvalmatchen mellan Sverige och Lettland, gynnade kommersiella intressen genom att den gjordes framför en skärm med företagslogotyper. Framför samma skärm gjorde sedan också  SVT:s expertkommentator ett inslag.

Tredje avsnittet av TV4-serien Bonde söker fru (17 oktober i fjol)  uppfyllde inte vissa annons- och sponsringsbestämmelser. Bland annat räknade speakern vid det ena tillfället upp sponsorerna i omvänd ordning jämfört med tidigare. Vid reklamavbrottet nämndes sponsorerna utan tillägg. Första reklamavbrottet saknades annonsmarkering. Den totala annonstiden för det timslånga programmet översteg den tillåtna med 15 sekunder.

Med anledning av att TV4 ännu en gång  brutit mot sponsringsbestämmelserna i radio- och tv-lagen har nämnden beslutat ansöka hos länsrätten om att företaget ska betala en särskild avgift.

Övriga fällningar.
Canal+ First sände mellan 17.45 och 20.00 den 27 november i fjol skräckfilmen Rosemary´s baby. Enligt 6§ i Canal+ sändningstillstånd  ska programföretaget ta hänsyn till televisionens särskilda genomslagskraft när det gäller programmens ämnen och utformning samt sändningstiden.
Nämnden hänvisar till ett tidigare beslut angående samma film och konstaterar att en sändning före klockan 21 även med en åldersrekommendation från 15 år (som Canal+ hade) strider mot bestämmelserna.

I SVT:s Lilla Sportspegeln exponerades i  samband med ett inslag om ryttarinnan Malin Baryard en logotyp för ett känt klädvarumärke på hennes tröja.
Exponeringen stred mot förbudet mot otillbörligt  gynnande enligt nämnden, som beslutat ansöka om att SVT ska betala
50 000 kronor i särskild avgift för överträdelsen.

Kanal Lokal Göteborg  (Lokal-TV Väst AB) har enligt Granskningsnämnden inte uppfyllt kravet i radio- och tv-lagen  att på lämpligt sätt offentliggöra nämndens beslut. Det dröjde sju veckor mellan beslut och offentliggörande.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.