Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT och tidningschefer i samtal om samarbete

Publicerad: 13 februari 2017, 06:57

I förra veckan träffades SVT-ledningen och representanter för sju tidningar i Norrbotten och Västerbotten för att prata om hur SVT och de lokala mediehusen kan samarbeta för att stärka varandra. UPPDATERAD


Ämnen i artikeln:

SVTJan HelinPublic serviceHanna Stjärne

I en debattartikel som publicerades i Sydsvenskan förra året sträckte SVT:s vd Hanna Stjärne, programdirektör Jan Helin samt Anne Lagercrantz, chef för nyhets- och sportdivisionen, ut en hand till mediehusen:

”Public service har samexisterat med tidningarna i nära 100 år. Vår utgångspunkt är att båda krävs för mediemångfalden och demokratin.”

Vidare föreslogs flera områden inom vilka SVT och tidningsbranschen kunde samarbeta.

Nu rapporterar SVT:s interntidning Vipåtv att ett första möte ägde rum i torsdags. SVT-ledningen och representanter för sju tidningar i Norrbotten och Västerbotten träffades i Luleå under Norrbotten Media Week för att diskutera hur SVT och de lokala mediehusen kan samarbeta för att stärka varandra.

”Det blev ett lyckat möte. Uppslutningen var stor och samtalet givande och öppet. Vi pratade om mediesituationen och diskuterade konkreta samarbeten utifrån debattartikeln”, säger Anne Lagercrantz till Vipåtv.

Norrbottens medias vd Mats Ehnbom var en av dem som deltog i torsdags. Han skriver i ett mejl till Medievärlden att det var ett positivt möte:

– Om vi kan stärka varandra genom samarbeten kring ett begränsat antal samhällsviktiga granskningar ska vi försöka göra detta. Det gynnar våra läsare, och det gynnar samhällsutvecklingen i Norrbotten. Jag var också tydlig med min åsikt att ett eventuella sådana samarbeten bör inriktas på att SVT publicerar med en tyngdpunkt på rörlig bild, och vi publicerar med en tyngdpunkt på text och bild. Då kompletterar vi varandra.

– Sett till resurserna och volymen journalistik som produceras i Norrbotten är det nog snarare SVT som är angelägna om Norrbottens Medias ”stöttning” än tvärtom.

Mötet var det första av flera som SVT:s ledning planerar med lokala mediehus runt om i landet. Nästa i ordningen äger rum i Malmö nu på torsdag.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.