Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT namngav terrormisstänkt av misstag

Publicerad: 15 februari 2019, 10:07

Så här såg det ut under sändningen av aktuellt.

Under gårdagens sändning av Aktuellt namngavs en av de som står åtalade för terrorism av misstag. Nu plockar ansvarig utgivare ned hela sändningen från SVT Play.


Ämnen i artikeln:

SVT

”46-åringen”. Så benämns en av de tre män som står anklagade för terrorförberedelse i en uppmärksammad rättegång. Men under torsdagens sändning av Aktuellt hördes hans namn under en ljudupptagning från rättegången.

Efter att ha kollat på klippet säger SVT:s ansvariga utgivare Charlotta Friborg att det rör sig om ett misstag från Aktuellts sida.

– Man har tagit ett citat från rättegången och där var det väldigt otydlig vad som sägs. Men sen har det här textats av SVT-text, som är väldigt ambitiösa, och då har namngivningen blivit ännu tydligare. Så detta var inte någon avsiktlig namnpublicering och det är väldigt olyckligt, säger hon.

Nu kommer hela gårdagens sändning av Aktuellt att tas ned från SVT Play.

– Vi måste ta ned hela avsnittet. Men våra nyhetssändningar ligger bara kvar i sju dagar så det är inte så det finns något långt historiskt arkiv där denna kommer fattas på SVT Play, säger Charlotta Friborg.

Vad gör ni för att undvika att något liknande händer igen?

– Vi kommer ha interndiskussioner om hur det gick till och hur det inte ska kunna hända igen, säger Charlotta Friborg.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.