Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag06.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT: litteraturkritiken har en fortsatt viktig roll

Publicerad: 30 Maj 2017, 05:22

SVT slutar med de återkommande litteratur- och filmrecensionerna i samband med lanseringen av den nya storsatsningen Morgonstudion. Beslutet har väckt kritik, men projektledaren Marit Hübinette, säger att litteraturkritiken har en fortsatt viktig roll att spela.


När Gomorron Sverige den 28 augusti byts ut mot Morgonstudion är konceptet och framtoningen en annan. I det nya morgonprogrammet ligger fokus på nyhetsflödet, vilket också gör att innehållet blir ett annat.

I samband med omgörningen har SVT beslutat att ta bort de återkommande litteratur- och filmrecensionerna. Det eftersom inga fasta programpunkter i magasinsform ryms inom det nya formatet. Beskedet har fått flera att reagera, bland annat kulturskribenten Margit Richert och Expressens kulturchef Karin Olsson.

Olsson skriver i en krönika att ”det är fascinerande att de stenhårt konkurrensutsatta privata tidningarna skattar värderingen av litteratur så högt, medan licensstinna SVT, som verkligen har alla möjligheter att ge mer Horatius åt folket, går i motsatt riktning”.

Marit Hübinette, projektledare för SVT:s ”Morgonstudion”, berättar vad hon tänker om kritiken mot att alla bok- och filmrecensenter slutar:

– Jag förstår att nedläggningen av Gomorron Sverige väcker diskussioner, det har jag stor respekt för. Vi bygger ett helt nytt program från grunden och håller på att skapa det just nu. Det har varit en het debatt kring Morgonstudion redan tre månader innan programmet startar. Men i grunden är det positivt att så många engagerar sig i det SVT gör. Vi är viktiga för många.

Hur ser du på risken att litteraturkritikens ställning försvagas i och med de här förändringarna?

– Jag ser att litteraturkritiken har en fortsatt viktig roll att spela i Morgonstudion. Men kanske inte exakt på samma sätt som tidigare. Litteraturen genererar ofta nyheter och samtalsämnen, och då kommer de såklart finnas med hos oss.

Vilket utrymme får litteraturkritiken i Morgonstudion?

– Morgonstudion är ett helt nytt program med ett nytt uppdrag. Allt ska handla om nyheter och ha en tydlig nyhetsvinkel. Litteraturkritiken kommer finnas med om än i en annan mer nyhetsdriven form. Det är mycket viktig för oss.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.