Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT lanserar Språkplay

Publicerad: 20 Oktober 2016, 11:28

Den nya appen, SVT Språkplay, ska tillgängliggöra SVT:s programutbud för flyktingar, nyanlända och andra som lär sig svenska.


Genom att ladda ned SVT Play-appen får användaren tillgång till interaktiva undertexter på 15 olika språk.

Erik Hedin, SVTi/ATV, projektleder arbetet med appen. Förra hösten, när ett stort antal personer som drabbats av krig och konflikter sökte skydd i Europa, fick han kontakt med den ideella organisationen Språkkraft. Organisationen berättade att de hade teknik och kunskap att göra en app med svenskt språkstöd för olika invandrarspråk. Erik Hedin, som nyligen sett en grupp studenter på RMI Berghs presentera en idé om språkstöd i SVT Play, intresserade sig för appen.

Och drygt ett år senare testas nu en första version av appen för iOS- och Androidmobiler.

”Vår samarbetspartner Språkkraft har ett nätverk av organisationer som ska föra ut och testa appen bland annat på flyktingboenden. Faller testfasen väl ut går vi vidare med projektet”, säger projektledare Erik Hedin, SVTi/ATV, till SVT:s intertidning Vipåtv.

Are Nundal, programbeställare av projektet, berättar att en utmaning är att nå målgruppen:

”Det är viktigt för oss att nå dem som inte har någon relation till SVT, eller som inte är vana vid att det finns public service-tv som är trovärdig och inte representerar staten. Det här är verkligen ett konkret verktyg för de som vill lära sig bättre svenska. Jag tror SVT:s utbud är ett utmärkt sätt att både lära sig språket och mer om det svenska samhället.”

När användarna tittar på SVT:s programutbud i SVT Språkplay öppnas en videospelare där det går att klicka på orden i undertexterna. När användaren klickar på orden översätts dem till det förstaspråk som angetts.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.