Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT lanserar 290 lokala valkompasser

Publicerad: 28 Juni 2018, 06:53

Från och med i dag finns SVT:s valkompass tillgänglig. Foto: SVT

I dag lanserar Sveriges Television (SVT) 290 valkompasser, en för varje kommun och landsting, som man också låter lokalmedier publicera.


Ämnen i artikeln:

SVTSveriges Radio

I dag släpper SVT i samarbete med flera lokalmedier, däribland Göteborgs-Posten, en valkompass för 2018. Årets valkompass har ett lokalt fokus och innehåller svar från omkring 2 000 företrädare i 290 kommuner och 20 landsting. Den kallas därför för ”Hela Sveriges valkompass”.

Eva Landahl, programchef och ansvarig för SVT:s valsatsning, förklarar varför man väljer att satsa på lokala valkompasser:

– För att vi vet att den lokala politiken är otroligt viktig för människor. Den rör frågor, till exempel skola och vård, som i stor utsträckning påverkar folks vardagsliv. Men tyvärr kommer kommunfrågorna ofta bort i riksmedierna, eftersom val till riksdag, kommun och landsting infaller på samma dag.

Svt.se har publicerat valkompassen och även sr.se får använda den. Utöver det har ett tiotal nyhetsorganisationer givits samma möjlighet:

– I år har vi erbjudit ett antal lokalmedier att lägga ut valkompassen på sina sajter. Eftersom vi lagt ned mycket resurser på den ser vi det som ett bra sätt att nå ut med den brett.

Valkompassen är ett effektivt verktyg om man vill lära sig mer om lokalpolitik, vad landstingen gör och vilka frågor de hanterar, säger Eva Landahl. Men hon ser inte enbart fördelar med den:

– Om man tror att en kompass är ett facit, då är det en risk. Den ska inte vara allt för styrande utan ska mer ses som ett lustfyllt, lekfullt sätt att lära sig mer om politik, säger Eva Landahl och vidare:

– Egentligen är det inte vilket svar man väljer som är viktigast, utan att man i samband med frågorna kan läsa hur de politiska partierna resonerar i de olika frågorna.

Hur rättvisande utslag ger den här valkompassen bedömer du?

– Jag tror att den ger ett ganska rättvisande utslag – man får veta ungefär var man står. Det ligger ett omfattande jobb bakom kompassen. Partierna själva har fått definiera sina viktigaste frågor lokalt och så har vi tagit hjälp av lokala journalisters kunskap om vilka ämnen som är viktiga runt om i landet.

Under arbetet med valkompassen har man behövt besluta om vissa urvalskriterier:

– Vi har valt att ha med de partier som sitter med minst ett mandat i den församling valet gäller. De nya partier som ställer upp, som inte visat att de utövat politik under en mandatperiod, kommer inte med i den här valkompassen.

Kompassen publiceras i dag, men kommer att kompletteras då SVT fortfarande väntar på svar från vissa partier.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTSveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.