Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT-journalisten om domen: ”Ångrar mig inte”

Publicerad: 20 december 2018, 07:08

SVT-journalisten Fredrik Önnevall. Foto: Linnéa Kihlström

Högsta domstolen slår fast domen mot SVT-journalisten Fredrik Önnevall, som döms till människorsmuggling av normalgraden, men får dagsböter istället för samhällstjänst. "Jag känner mig än i dag stolt över att vi fann oss i den situationen och redde ut det", säger han.


Fredrik Önnevall spelade under 2014 in dokumentärserien Fosterland, där personer på flykt porträtterades. Under inspelningen och i det färdiga programmet valde Fredrik Önnevall, och resten av reportageteamet att ta med en 15-årig pojke till Sverige. När programmet sändes anmäldes tre personer för tilltaget.

Nu döms de tre ur teamet även i högsta domstolen för brottet människorsmuggling av normalgraden.

– Jag var beredd på det här, säger Fredrik Önnevall.

Högsta domstolen sänker straffet till dagsböter. Hovrätten hade dömt dem till samhällstjänst.

– Det är jag glad för. Jag hade absolut kunnat göra samhällstjänst också men jag tycker det är en viktig signal att det ska vara annorlunda om man hjälpt ett barn i en nödsituation, säger han.

En annan fråga handlade om huruvida brottet skulle ses som ringa eller av normalgranden. Då pojken befunnit sig i flera länder där han kunnat söka asyl under resan till Sverige anser HD att det inte är frågan om ett ringa brott, skriver de i ett pressmeddelande.

Fredrik Önnevall håller inte med om den bedömningen.

– De tycker att han kunde söka asyl i Italien. Men då tänker de fel. Anledningen till att han ville till Sverige var att han har bäst förutsättningar här. Hade vi lämnat honom i Italien hade han inte stannat där. Han hade satt sig på ett tåg och tagit sig till Sverige. Så det hade sett precis likadant ut, säger han.

Men trots straffet ångrar han inte sitt beslut.

– Jag har fått frågan om jag ångrar mig: Men det gör jag inte. jag kan fortfarande i dag känna situationen i lägenheten och hur utsatt han var. Jag känner mig än i dag stolt över att vi fann oss i den situationen och redde ut det, säger Fredrik Önnevall.

SVT har stått för advokatkostnaderna i samband med rättegången, men böterna kommer Fredrik Önnevall att betala själv.

Läs Medievärldens personporträtt av Fredrik Önnevall här.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.