Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT: “Det handlar om att synliggöra en grupp vi slutat se”

Publicerad: 6 november 2018, 12:14

SVT Nyheter Stockholm sände igår ett inslag om missbrukande kvinnor som utsatts för våldtäkter. "Deras berättelser tas inte på allvar, därför väljer de att berätta öppet", säger Geronimo Åkerlund som är ansvarig utgivare på SVT.


Inslaget var det första i en serie som ska ta upp problematiken kring att många missbrukare hamnar mellan stolarna. De nekas psykiatrisk vård på grund av missbruksproblematiken, och beroendevården klarar inte av att ge den psykiatriska vård dom behöver.

– Vi går väldigt nära och det blir väldigt starkt. De har erfarenheter av att bli utsatta för övergrepp och att deras berättelser inte tas på allvar, därför väljer de att berätta öppet, säger Geronimo Åkerlund som är ansvarig utgivare.

Övervägde ni att anonymisera kvinnorna?

– Vi måste väga deras rätt till sin egen historia och sin egen röst mot de eventuella negativa konsekvenserna av en publicering. Det handlar om att synliggöra en grupp vi slutat se. De ville själva ställa upp på bild, men vi har ju att tänka på om de själva förstår mediets genomslagskraft. Vår bedömning är att de förstår vad de ger sig in på.

Däremot publicerar SVT inte kvinnornas efternamn.

– Jag bedömde att de kan ha svårt att själva överblicka konsekvenserna av att deras namn blir sökbara i all evighet, att det blir den första sökträffen på deras namn.

Bedömde ni om någon eventuell gärningsman kunde bli utpekad genom inslaget?

– Ja, men det finns inga sådana detaljer som gör att någon gärningsman blir utpekad, det är ganska svepande anklagelser, vilket ju är problematiskt av andra skäl.

I följande inslag samt även i Uppdrag Granskning imorgon, kommer det framför allt att handla om en kvinna. Henne har SVT:s reporter följt under tre års tid och även hennes mamma är med i inslagen

– Det är otroligt utlämnande material om en människa i missbruk. Vi har hela tiden vägt det mot allmänintresset som vi bedömer är mycket stort. Det handlar om missförhållanden som behöver komma fram.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News