Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SVT Debatt: Därför skärper vi modereringen

Tonen har blivit hetsigare, samtidigt som diskussioner allt snabbare glider ifrån ämnet. Därför skärper Debatt nu modereringen, skriver Johan Wirfält som är huvudredaktör på debatt.svt.se.

Publicerad: 30 Oktober 2012, 13:06

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Debatt är en del av SVT:s public service-uppdrag. Vårt mål är enkelt. Vi ska, som det står i sändningstillståndet från regeringen stimulera till debatt och spegla händelser utifrån olika geografiska, sociala och andra utgångspunkter.

Vi har med andra ord ett tydligt uppdrag. SVT Debatt verkar mot fördomsfullhet och förtryck baserat på människors hudfärg, kön, sexuella läggning eller ursprung.

Vår fasta tro är att vi uppfyller detta på bästa sätt genom att inte bara publicera etablerade opinionsbildare. Lika viktigt är att ge vår publik tittare och, här på webben, även våra läsare stort utrymme. Det är högt i tak på Debatt, och som redaktion anstränger vi oss för att hitta nya röster och åsikter utanför mittfåran.

Därför är möjligheten att som läsare själv skriva på Debatt, antingen i artikelform eller i kommentarsfälten, något vi värnar om.

Som i all annan publicistisk verksamhet rör vi oss på Debatt inom vissa ramar. Artiklarna vi publicerar passerar redaktionen, som gör ett urval utifrån kriterier som allmänintresse, relevans och, förstås, kvalitet (vi är ganska svaga för det oväntade och roliga).

I kommentarsfälten har du som läsare möjlighet att utan filter dela med dig av dina tankar och åsikter. Vi förhandsgranskar inte kommentarer, utan modererar istället inläggen i efterhand.

De villkor och regler som gäller för att kommentera på Debatt kan du läsa här. Utgångspunkten är att inläggen i kommentarstrådarna, återigen, ska stimulera vidare debatt, spegla olika perspektiv och i förlängningen stärka demokratin.

Därför tillåter vi självklart inte kommentarer som innehåller rasistiska budskap, är kränkande mot andra personer och grupper eller uppmanar till våld.

För att kommentarerna ska bli konstruktiva och bidra till samtalet är det också viktigt att de håller sig till ämnet. Debatter om bostadspolitik har sin plats, diskussioner om dokusåpor och r’n’b-stjärnor sin.

Med detta sagt: De senaste månaderna har vi som arbetar med Debatt märkt ett par tydliga tendenser i kommentarsfälten.

- För det första en allt hetsigare ton, ofta mellan vissa kommentatorer. Våra moderatorer har vid upprepade tillfällen blivit tvungna att radera kommentarer och även stänga av användare, då dessa kränkt andra personer eller grupper, uppmanat till våld samt spridit rasistiska eller sexistiska budskap.
- För det andra kommentarstrådar som allt snabbare glider ifrån ämnet. Det finns en gammal internetmaxim som säger att diskussionstrådar på nätet förr eller senare kommer sluta i en jämförelse med Hilter eller nazism. I svenska kommentarsfält tycks den regeln ha fått en kusin: allt mynnar för eller senare ut i en diskussion om invandring.

Eftersom vi vill att kommentarsforumet på Debatt ska stimulera debatt på samma sätt som vi hoppas att artiklarna gör, blir vi nu tvungna att moderera inkomna kommentarer hårdare. Kommentarsfälten i anslutning till respektive artikel kommer vara öppna i tre dygn från dess texten publicerats.

Förutsättningarna för att skriva inlägg i dem är enkla: en saklig, höviskt ton och kommentarer som håller sig till ämnet.

De som i framtiden bryter mot våra regler kommer stängas av från vidare kommentering på Debatt. Vi gör detta av omsorg för det bredare samtalet. Alla kan bidra med något, alla har också något att bidra med.

Låt oss göra det på ett konstruktivt och intelligent sätt.

Inlägget har också publicerats på svt.debatt.se

Johan Wirfält

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.