Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SVT ber om ursäkt till ”enskilda individer” efter satirinslag

Publicerad: 27 september 2018, 04:48

I programmet visades bland annat en ”informationsfilm” för kinesiska turister upp. Foto: SVT

Efter reaktionerna på satirprogrammet Svenska nyheters inslag om kinesiska turister ber nu SVT om ursäkt till "de enskilda individer som känner sig kränkta”.


Ämnen i artikeln:

SVT

SVT:s nöjeschef Thomas Hall, som är ansvarig utgivare för Svenska nyheter, skriver i ett blogginlägg att man agerat okänsligt. Han konstaterar att avsikten var god men att inslaget landade fel.

”Udden var riktad mot en blind fläck i Sverige där rasistiska uttryck gentemot kineser av någon anledning ofta tillåts passera. Min uppfattning är att publiceringen var förenlig med de regler som vi har att följa på SVT”, skriver han och vidare:

”Jag är öppen för att det finns andra uppfattningar och att Granskningsnämnden kan göra en annan bedömning. Däremot kan jag konstatera att vi i den sketch som avslutar inslaget om Kina var okänsliga för hur det kunde uppfattas och det var fel av oss att klippa loss det ur sitt sammanhang.”

Det var i fredags som Svenska nyheter visade en satirisk film som riktade sig till kineser som ville besöka Sverige. I filmen informerades hur man kan undvika kulturkrockar. Bakgrunden var det nyligen uppmärksammade hotellbråket i Stockholm då tre kinesiska turister blev bortförda av polis från ett hotell. Förutom att ”informationsfilmen” sändes på SVT samt ligger uppe på SVT Play publicerades den också på den kinesiska plattformen Youku.

Den kinesiska ambassaden i Stockholm reagerade kraftigt mot inslaget genom att lämna in en officiell protest hos svenska UD samt publicera ett fördömande på sin hemsida.

Läs också

SVT backar om satirinslag (2018-09-25)

Efter satirinslaget – Kina kräver ursäkt av SVT (2018-09-24)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.