Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svinaktigt om ”smaskegris”

Publicerad: 17 Oktober 2013, 07:56

Pressens Opinionsnämnd (PON) klandrar Gefle Dagblad för en artikel med rubriken "Minigris bodde i vardagsrummet".


Ämnen i artikeln:

Gefle DagbladDagens Industri

När polisen gjorde ett tillslag hemma hos kvinnan, berättar Gefle Dagblad (31/1 -13), fann man inte bara drogpåverkade ungdomar. En avmagrad hund gick omkring i lägenheten och i badrummet hade en papegoja låsts in, för att den utsvultna hunden inte skulle äta upp fågeln.

Papegojan visade sig tillhöra en annan kvinna, som inte heller tycktes ha god hand med djur. I hennes lägenhet fanns nämligen en gris, som kvinnan tagit emot i tron att den var en minigris. Men i takt med att den växte visade den sig vara ett helt vanligt svin. Gefle Dagblads artikel avslutades med att en veterinär fick kommentera problemet med folk som samlar på sig djur utan att kunna sköta om dem.

Den 5 februari följde tidningen upp med en ny artikel om griskvinnan på sin hemsida: ”Grisen tog över köket”. Där kunde man läsa följande citat:

”En dag hade den käkat upp mitt täcke, det låg dun i hela lägenheten. Grisen smackade högt när den åt, men den luktade inte illa. Bland annat åt den kokt potatis med smör. Det var en riktig smaskegris. Men den var jättecharmig”.

(Ovan: Andra glada grisar.)

Men kvinnan som charmats av grisen kände inte igen sig i artikeln. Hon hade också blivit utsatt för trakasserier efter publiceringen och ville inte gå utanför dörren. PO har studerat fallet och funnit att grisen enligt länsveterinärenheten ”rastas i koppel utanför huset”. Det gör att det är troligt att hon kan identifieras av de grannar som läst artiklarna. Gefle Dagblad måste därmed vara försiktiga med eventuellt integritetskränkande material, men tidningen misslyckas enligt PO på tre punkter:

”Bilden inifrån anmälarens hem ger dem som vet vem det handlar om känslig information om förhållandena i lägenheten.

2. Antydningen om narkotikamissbruk, som inte beläggs eller följs upp.

3. Det svepande påståendet av länsveterinären att mängden av djur ska ses i ljuset av personliga problem hos djurhållaren: ‘Jag vet inte
varför folk samlar på sig djur när de har personliga förhållanden som är problematiska'”.

Tidningen klandras därmed för att ha brutit mot god publicistisk sed.

I övriga PON-beslut finner nämnden inte skäl för klander av Dagens Industri, som anmälts av en hyrläkare. Personen anser att tidningsartikeln ifråga bidragit till att försämra allmänhetens uppfattning om hyrläkare. Men PO kan inte pröva om en publicering är kränkande mot en större grupp människor, exempelvis en yrkeskår. PON gör samma bedömning.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.