Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sveriges Radio polisanmäler skola

Publicerad: 13 februari 2019, 11:42

P4 Kronobergs reporter blev under en intervju på en skola attackerad av en person i skolledningen. Kanalen har polisanmält händelsen, men den utpekade personen säger att han bara tänkt på säkerheten.


Under tisdagen skulle en reporter på P4 Kronoberg intervjua elever på en skola i Växjö. Intervjuerna skulle användas i ett inslag om påstådda missförhållanden på skolan. Men under intervjuerna dök en person från skolledningen upp och krävde att reportern skulle lämna över sin utrustning och lämna skolan. Reportern vägrade och ska då ha blivit upptryckt i ett hörn och hölls därefter kvar på området.

Därefter ska personen tagit reporterns papper och läst uppgifter som varit källskyddade.

Ulf Myrestam, områdeschef på SR, säger att P4 lämnat in en polisanmälan om händelsen under onsdagen.

– Vi tar inte ställning till brottsrubriceringen. Det är upp till polis och åklagare att avgöra. Det finns flera delar i det. Dels att vår reporter blev kvarhållen på platsen, dels att personen olovligen tar dokument som kan innehålla källskyddat material. Men vi reagerar mot behandlingen av en journalist i arbetet. Det är så anmälan är formulerad.

Ulf Myrestam säger att det är extremt ovanligt med den här typen av händelser.

– Jag har jobbat 25 år inom public service, både på SVT och SR, och jag har aldrig varit med om något liknande.

Den person som anklagas för attacken på reportern säger till Smålandsposten att han ringt polisen när han upptäckt journalisten. Han säger att han blev rädd när det var en okänd person på området och att han var orolig för att det skulle röra sig om en skolattack som den i Trollhättan 2015.

Han tillbakavisar också uppgiften om att han skulle ha tagit reporterns utrustning, men medger att han läst ett ”helt vanligt A4-papper”.

”Har jag gjort fel får jag ta det. Jag såg i första hand till säkerheten. Man blir jätterädd vid sådana här incidenter”, säger mannen till SMP.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.