Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sveriges Radio öppnar i Belgrad

Publicerad: 11 Augusti 2008, 09:49

Sveriges Radio placerar en korrespondent i Belgrad med uppdrag att bevaka östra Europa, Balkan och Turkiet. Från årsskiftet ska tjänsten vara tillsatt.


Sveriges Radio växlar upp bevakningen av östra Europa. Som motivering talar man om att flera av länderna i regionen är medlemmar i EU, andra är kandidater.

Söker ni bara internt eller också externt.
– Vi ska ha bästa man eller bästa kvinna, den som har bästa kunskaperna och de bästa förutsättningarna, säger Kerstin Brunnberg, SRs vd.
– Så gör vi så gott alltid, om vi inte redan bestämt oss för person.

Misstänkte krigsförbrytaren Radovan Karadcik greps i Belgrad för några veckor sedan, och överlämnades till krigsförbrytartribunalen i Haag.
Har det spelat roll för placeringen i Belgrad?

– Jag vill inte direkt säga att det spelat roll.
– Utlandsbevakningen är ett av de viktigaste uppdragen public service har. Vi ska ständigt fråga oss, är vi rätt i vår bevakning, är vi på rätt ställen, bevakar vi rätt områden.

Kerstin Brunnberg säger att korrespondenternas placering handlar mer om logistik, om flygförbindelser, om säkerhet om rörelsefrihet.
– De befinner sig mestadels på resor.

I Belgrad kommer Sveriges Radio att ha en lägenhet.
– Vi har inga kontor. Vi är snåla som tusan.

Kjell Albin Abrahamsson, som tidigare från Warszawa haft bevakningsansvaret, ska enligt SRs pressmeddelande, koncentrera sig till Polen och en del andra uppdrag.

I morgon bjuder SR in allmänheten att träffa alla korrespondenter på Södra Teatern i Stockholm.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.