Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sveriges Radio gör kaos med förortsbevakningen

Publicerad: 1 Februari 2011, 12:32

Det som Studio Ett framställde som dödshot riktade mot en enskild person var i själva verket citat från en av höstens största Youtubesuccér.


Ämnen i artikeln:

Studio Ett

I november förra året åker Studio Etts reporter Katarina Gunnarsson till Fornhöjden utanför Södertälje. Fritidsgården hade stängt under några veckor efter att personal blivit hotade och fått sina bildäck sönderskurna. Gunnarsson letar upp de misstänkta upprorsmakarna. Ungdomarna som hon intervjuar alla anonyma påstår att fritidsgården motarbetar dem. Om inte vi får som vi vill, säger en av dem, då kommer vi göra kaos med hela fritidsgården. Han trycker tillbaka ett skratt. Ungdomarna skyller på en lokal politiker, och hotar honom med misshandel och mord. Jag ska klippa hans tung, säger en. Klippa örona, fyller en annan i. Jag ska ge han till polisen utan huvud.

Det är mångtydiga uttalanden, som lett till obehag bland de hotade, fyllt i rasistiska stereotyper hos vissa, och fått andra att skratta gott.

Principiellt så tycker jag inte att man ska framföra hot mot en enskild person i ett radioreportage, säger Thomas Björkman, chef på Sveriges radios Studio ett, till Medievärlden.

Den här gången var det på gränsen, men det ger en bild av den upprörda stämningen.

Det ger också en bild av en av vinterns svenska Youtubesuccéer.

Hoten visade sig vara direkta citat från Fadi Kaseem Mohammed, som kommit att kallas Laserturken. Det var norska TV2 som den 26 oktober intervjuade Mohammed. Polisen jagade den misstänkta Malmöskytten men Mohammed påstod sig vara fast besluten att hitta honom först. Jag ska klippa hans tung, klippa örona, jag ska göra kaos med han, sa Mohammed. Sen efter det jag ska ge han till polisen utan huvud. Videon har visats över en miljon gånger och citaten har gett upphov till mängder av hemmasnickrade låtar. Nätdebatten rasar än: är Laserturken ännu en bidragsberoende arbetslös våldsam invandrare, eller är Mohammed en svensk medborgare med stor humor?

Katarina Gunnarsson kände inte till Youtubesuccén när hon gjorde reportaget, men det gjorde Ester Minasson, verksamhetschef på fritidsgården i Fornhöjden.

Det blev lite konstigt när reportern lät helt chockad: de säger att de ska klippa av hans tunga. Det togs ur sammanhanget.

Laserturkens genombrott i Sveriges Radio via ungdomarna i Fornhöjden är ett typexempel på vad som händer när journalister inte har kunskap om det man rapporterar om. Det menar journalisten Johanna Langhorst som förra året gjorde dokumentären Tensta ligger mitt i Sverige och som handlar om föraktet mot betongförorten. Langhorst säger att reportaget om Fornhöjden är fyllt av irrelevanta klichéer som att husen är höga och att förorten är invandrartät.

Det sprider väldigt mycket fördomar. I stället för de tiotusentals andra medborgare som bor i de här områdena och som har liknande värderingar som andra svenskar så låter man ett fåtal småkriminella killar komma fram gång på gång. Och de får säga samma sak: det är så himla synd om dem, de har ingen lokal och de är jättefattiga och de ska slå in skallen på den ena och den andra. Så gör man inte i andra sammanhang. Om man talar om till exempel en bankrånsvåg, då letar man inte upp alla bankrånare och frågar varför de gör sina rån.

Katarina Gunnarsson menar att man måste prata med de som ställt till med bråken, och höra varför de är arga. Hon förstår inte kritiken att reportage som hennes återskapar fördomsfulla bilder av förorterna.

De flesta åker bara ut till såna här förorter och säger ja nu slänger de sten igen, de är helt oförklarliga de här killarna, de är bara vilda monster. Och jag vill inte att de ska vara vilda monster. Jag vill att de ska få höras, med sin ilska, sin frustration och med sitt ibland kanske taffliga sätt att uttrycka sig. Men de vill ju någonting!

Den 30 december sände Studio Ett reportaget igen, och citaten från Laserturken lyfts fram även i reprisen. Gunnarsson säger att hon inte ändrade i reprisen på grund av stress och att hon inte tyckte att det var någon stor grej. Fornhöjden har under flera år drabbats av bränder och skadegörelse löd påannonseringen den 30 december. Nu senast fick fritidsgården akutstängas sade programledaren, trots att det var snart två månader sedan den hade stängt, och trots att den var öppen under mellandagarna, inte för alla men för många, enligt verksamhetsledaren Ester Minasson. Inslaget finns också på webben, och inte heller där finns något förtydligande, varken i texten eller i inslaget.

Man kunde ha förtydligat att det handlade om en repris, säger Gunnarsson, men påpekar samtidigt att hon vid ett tillfälle i reportaget säger att det var en kall novemberkväll.

Men jag tycker inte att det spelar så stor roll, för dagen efter reprisen så hände nästan samma sak igen i Hovsjö [en annan förort till Södertälje] när det var stenkastning, så det fanns en relevant problematik som var liksom levande.

Johanna Langhorst anser att även den till synes tidlösa repriseringen av reportaget är ett exempel på journalisters fördomar även klichéerna är ju tidlösa. Hon kallar såna här reportage samhällsfarliga.

De som läser och lyssnar på de här medierna, som Dagens Nyheter och Sveriges Radio, det är också de som inte har någon kontakt med miljonprogrammen, som inte vet vad som pågår där, och som tror på allting man säger om förorterna.

Reportaget finns att lyssna på här.

Klippet med Laserturken finns här:

Norsk tv om jakten på lasermannen
Christopher Holmbäck

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Studio Ett

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.