Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sveriges Radio föreslår public servicelag

Publicerad: 24 Februari 2011, 10:27

Idag lämnade Mats Svegfors och Cilla Benkö in Sveriges Radios avsiktsförklaring - Sveriges Radio mot 2019 - till regeringen. De föreslår bland annat en public servicelag.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Sveriges Radios chefer anser att en sådan lag krävs för att säkra radions yttrandefrihet och utvecklingsfrihet samt en oberoende, stabil och långsiktig finansiering. Förslaget om förhandsprövning aktualiserar detta, enligt vd Mats Svegfors och vvd Cilla Benkö.

Ska Sveriges Radio fullt ut kunna delta i förnyelsen av journalistiken  och mediestrukturen kan vi inte leva med den gråzonsreglering som nu  gäller. Genom en särskild public servicelag bör, precis som för tryckta  medier, såväl vår yttrandefrihet som utvecklingsfrihet vara klart  bestämd. Genom en public servicelag kan också de långsiktiga ekonomiska  förutsättningarna för public service regleras, säger de i en kommentar.

I avsiktsförklaringen skriver de; ”Den nuvarande regleringen är formlös. Den sker bara i begränsad utsträckning i etablerade konstitutionella former. De avgörande riksdagsbesluten tas i form av allmänna uttalanden; de har inte lagform. Oklarhet råder bevisligen om hur långt riksdagsbesluten begränsar regeringen när den beslutar om sändnings- tillstånd och anslagsvillkor.

Det finns lagfästa regler om finansieringsformen. Men det finns inte någon lagfäst reglering av programbolagens faktiska finansiering, En sådan vore motiverad eftersom den årliga uppräkningen av tilldelningen ur rundradio- kontot och hur denna förhåller sig till kostnadsutvecklingen, är helt avgörande för programbolagens förutsättningar att driva en oberoende verksamhet.
Det finns starka skäl att på allvar pröva behovet av en särskild public servicelag. Det är otillfredsställande att viktiga frågor med bäring på yttrandefriheten nu beslutas utan särskilt formkrav. Önskan att vidmakthålla transparens och tydlighet inom ett område där en bred politisk samsyn hittills har eftersträvats talar i sig för en public servicelag”

Sveriges Radios avsiktsförklaring ”Sveriges Radio mot 2019” finns att ladda ner här.

Chatta med Benkö och Svegfors

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.