Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Sveriges Radio dumpar produktionsvillkor!”

Sveriges Radio är ett av de värsta medieföretagen när det gäller upphovsrätt, anställningstrygghet och arvoden till externa medarbetare, skriver Frilans Riks.

Publicerad: 20 Mars 2012, 08:36

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Öppet brev i samband med Sveriges Radios bolagsstämma den 26 mars 2012. Till bolagsstyrelsen, vd Mats Svegfors och vice vd Cilla Benkö.

Som public service-företag och granskare av samhälle och arbetsmarknad borde Sveriges Radio kunna garantera att det egna innehållet produceras under schyssta villkor. Istället tillhör medieföretaget ett av de värsta när det gäller upphovsrätt, anställningstrygghet och arvoden till externa medarbetare.

Kringgår arbetsrätten

Bland medieföretag finns en ökande tendens att kringgå arbetsrätten genom att kräva att medarbetare startar firma för att få stanna kvar i företaget. Här tillhör Sveriges Radio de värsta. Företaget vill knyta duktiga medarbetare nära till sig genom att kräva att de arbetar under anställningsliknande förhållanden. Men utan att ta ansvar i form av exempelvis anställningstrygghet, sjuklön och tjänstepension.

Pressar journalister att avtala bort sin upphovsrätt

Upphovsrätten är grunden för journalistens trovärdighet. Den garanterar att upphovsmannen har kontroll över och kan stå för sitt material inför intervjupersoner och allmänhet. De rättigheterna vill Sveriges Radio ta ifrån sina frilansmedarbetare. Programavtalet som de pressas att skriva under innebär att en intervjuperson som ställer upp för exempelvis Dagens Eko måste vara beredd på att höra sin egen röst i helt andra program, att reportage kan klippas om och repriseras under obegränsad tid och även säljas vidare till andra företag.

Kräver kvalitet till reapris

Enligt Sveriges Radios egen avsiktsförklaring är de externa producenterna viktiga, då de bidrar till att vitalisera och utveckla programverksamheten. Men man är inte beredd att betala. Arvodesnivåerna skiljer stort mellan olika redaktioner och ligger på de flesta håll oerhört lågt. I brist på andra köpare av radiojournalistik utnyttjar Sveriges Radio sin ställning för att pressa priserna. På sikt utarmar detta möjligheterna att arbeta som professionell radiofrilans.

Vad tänker Sveriges Radios ledning göra?

Den 26 mars håller Sveriges Radio bolagsstämma. Vi frilansar inom Journalistförbundet och Journalistklubben vid Sveriges Radio vill veta vad bolagsstyrelsen och vd tänker göra för att säkerställa att företaget tillämpar schyssta villkor. Villkor i nivå med vad allmänheten kan förvänta sig av ett ledande public service-företag.

Åsa Ohlsson, Frilans Riks

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.