Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sveriges 25 bästa gräv

Publicerad: 24 September 2013, 08:46

Tidningen Scoop har utsett Sveriges 25 bästa gräv de senaste 25 åren:


Listan publiceras i nya numret av Scoop som kommer ut på torsdag, i samband med att Föreningen Grävande Journalister fyller 25 år. Medievärlden har fått ta del av listan.

Sveriges 25 bästa grävare de senaste 25 åren:

1. EBBE CARLSSON-AFFÄREN

När: 1988.

Var: Expressen.

Vem: Per Wendel.

Historien om Ebbe Carlsson har allt. Statsministermord, makt, sex, inkompetenta poliser, en sparkad minister och en journalistkår som blir förd bakom ljuset. Kvällstidningsgräv när det är som bäst.

2. THOMAS QUICK/STURE BERGWALL

När: 2008 –

Var: Uppdrag granskning och boken Fallet Thomas Quick att skapa en seriemördare.

Vem: Hannes Råstam.

Flera journalister och tyckare som Leif GW Persson var skeptiska till morddomarna mot Thomas Quick. Men det vara bara Hannes Råstam som kunde gå till botten och avslöja en av vår tids största rättsrötor.

3. EGYPTENAVVISNINGARNA

När: 2004 –

Var: Kalla fakta, TV 4.

Vem: Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin.

USA:s krig mot terrorismen nådde Sverige. Och den svenska regeringen lät i hemlighet lämna över två terrormisstänkta egyptier i ett CIA-plan på Bromma flygplats. De fördes till Egypten och torterades. Regeringen lyckades mörka skandalen i flera år.*

* Läs mer om avvisningen i Mats Engströms inlägg 3 september.

4. SAUDI-AFFÄREN

När: 2012 –

Var: Ekot, Sveriges Radio.

Vem: Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman.

Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, hjälpte i hemlighet Saudiarabien att planera att bygga en vapenfabrik. Försvarsminister Sten Tolgfors ljög och affären hamnade i konstitutionsutskottet. Tre veckor efter avslöjandet avgick Tolgfors.

5. OSMO VALLO

När: 1995 –

Var: Striptease, SVT.

Vem: Janne Josefsson och Hannes Råstam.

Ett polisingripande i Karlstad slutade med att den drogpåverkade Osmo Vallo dog. Trots att flera vittnen såg hur polisen använde kraftigt våld väcktes inget åtal. Janne Josefsson och Hannes Råstam grävde i fallet under lång tid och skandalerna hopade sig.

6. TRUSTORHÄRVAN

När: 1997 –

Var: Svenska Dagbladet och boken Svindlande affärer historien om Trustor.

Vem: Gunnar Lindstedt.

En av samtidens största finansskandaler. En raffinerad bolagsplundring på minst en halv miljard kronor slutade med långa fängelsestraff för ett par av de inblandade. Huvudmannen Joachim Posener håller sig fortfarande gömd.

7. RASISMEN I VALSTUGORNA

När: 2002.

Var: Uppdrag granskning, SVT.

Vem: Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson.

Ett sensationellt avslöjande om hur flera politiker talade med kluven tunga om invandrare. Flera av dem filmades med dold kamera när de utryckte sig mycket rasistiskt. Har ett tv-program avgjort ett val så är det valstugereportaget.

8. MOTALA-SKANDALEN

När: 1995

Var: Motala Tidning och boken Sölve & Co.

Vem: Britt-Marie Citron.

Dagliga krogbesök, lyxresor med familjen, egna bilar och obligationer. Det fanns ingen hejd på hur Motalas kommunledning använde skattepengarna. Inspirerad av Expressens Sahlinaffär grävde Britt-Marie Citron och skrev så pennan glödde. Huvudpersonerna dömdes till fängelse och Citron fick Stora journalistpriset.

9. TELIASONERA

När: 2012

Var: Uppdrag granskning, SVT.

Vem: Sven Bergman, Joachim Dyfvermark och Fredrik Laurin.

Missstänkta mutor i miljardklassen betalade TeliaSonera för att etablera sig i diktaturen Uzbekistan. Ett gräv av internationellt snitt som gav vd:n Lars Nyberg sparken och Trojkan en guldspade.

10. KÖNSKRIGET

När: 2005.

Var: Dokument inifrån, SVT

Vem: Evin Rubar.

Män är djur. Uttalandet från Ireen Wachenfeldt, ordförande för landets kvinnojourer, kommer sent att glömmas. En granskning av hur radikalfeminismen fick stort inflytande på jämställdhetsminister Margareta Winbergs politik. Tittarstorm och 174 anmälningar till granskningsnämnden. Delar av programmet fälldes för partiskhet.

11. ICAS KÖTTFÄRS

När: 2007.

Var: Uppdrag granskning, SVT.

Vem: Rune Bergström, Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson.

Med dold kamera avslöjades att några av landets största Ica-butiker märkte om datumen på sin köttfärs. Köttfärsförsäljningen dalade, men var snart uppe på normala nivåer.

12. TYST HAV

När: 2007.

Var: Boken Tyst hav jakten på den sista matfisken.

Vem: Isabella Lövin.

Flera års arbete låg bakom boken som slog ned som en bomb och skapade stor debatt. Fiskeindustrin var vansinnig. Men inte konsumenterna. Ett stycke samhällsjournalistik när den är som bäst, skrev Svenska Dagbladet i sin recension.

13. GÖTEBORGSKRAVALLERNA

När: 2001.

Var: Uppdrag granskning, SVT.

Vem: Janne Josefsson och Hannes Råstam.

EU-toppmötet i Göteborg blev ett inferno. 2 500 poliser grep över 500 personer och en demonstrant sköts. Ein, zwei, drei Nazipolizei, skanderade några demonstranter på polisens filmer. Uppdrag granskning visade att polisen klippt och klistrat i sina filmer för att överdramatisera.

14. SAHLINAFFÄREN

När: 1995.

Var: Expressen.

Vem: Leif Brännström.

Mona Sahlin skulle ta över efter Ingvar Carlsson och bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Då började Expressen gräva och fann en misskött privatekonomi med 98 obetalda p-böter och stora privata inköp på tjänstekortet. Skandalen eskalerade och det blev i stället Göran Persson som blev statsminister.

15. MUTHÄRVAN I GÖTEBORG

När: 2010.

Var: Uppdrag granskning, SVT.

Vem: Janne Josefsson och Nils Hanson.

Alla är vi goa gubbar som jobbar i den fina Göteborgsandan. Här sticks det hål på myten. Korruptionen visar sig vara vida utbredd i Göteborgs kommun och Göteborgs energi. Klassiska grävmetoder som gav en guldspade.

16. FALLET ULF

När: 2004.

Var: Uppdrag granskning, SVT.

Vem: Hannes Råstam.

Journalistik kan fria redan dömda och ändra lagar. Fallet Ulf gjorde både och. Den incestdömde pappan frikändes och numer får inte åklagare undanhålla en dömd person utredningsmaterial.

17. RÄNTEKARTAN

När: 2012

Var: Svenska Dagbladet.

Vem: Jan Almgren, Olle Zachrison, Mark Malmström, Peter Grensund, Carolina Neurath och Ola Henriksson.

Med hjälp av läsarna och smart teknik har Räntekartan lyckats ta reda på det ingen grävare i världen skulle klarat av. Ett bra hjälpmedel för alla bolånekunder och en nagel i ögat på bankerna.

18. 153 DÖDADE KVINNOR

När: 2009.

Var: Aftonbladet

Vem: Kerstin Weigl och Kristina Edblom.

En ambitiös och skakande kartläggning av kvinnor som fallit offer för män som stått dem nära. Fick en guldspade.

19. KAMPRAD ÄR NAZIST

När: 1994.

Var: Expressen.

Vem: Pelle Tagesson.

Mycket som händer kring Ingvar Kamprad blir världsnyheter. Självklart också hans bruna förflutna. Han erkänner vissa fascistsympatier och affären klingar av. Men dyker upp flera gånger igen, eftersom Kamprad inte sagt hela sanningen. Den senaste gången var häromåret då Elisabeth Åsbrink avslöjade att Ikeas grundare varit medlem i ett nazistparti.

20. DEN MOTVILLIGE MONARKEN

När: 2010

Var: Boken Carl XVI Gustaf den motvillige monarken.

Vem: Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer.

Kaffeflickor, sexklubbar och hemliga älskarinnor. Avslöjar det som många påstått sig veta. Efterspelet blir än mer spektakulärt. Boken har för alltid ändrat den svenska kungabevakningen.

21. ALCALÁ-AFFÄREN

När: 1999-

Var: Dagens Nyheter.

Vem: Thomas Michélsen.

När Thomas Michélsen avslöjade att Amnestys ordförande Jesus Alcalá hade använt biståndspengar för eget bruk fick han stora delar av kulturetablissemanget emot sig. De försvarade Alcalá och sa att han var oskyldig. Utan att kolla fakta. Alcalá dömdes till 18 månaders fängelse för bedrägeri och missbruk av urkund.

22. NAZIGULDET

När: 1997.

Var: Dagens Nyheter och Sveriges Radio.

Vem: Göran Elgemyr och Sven Fredrik Hedin.

Guldet som nazisterna tog från Förintelsens offer och från ockuperade länder hamnade också i Sverige. Det köptes av bland annat Riksbanken. I reportagen granskas också familjen Wallenbergs täta kontakter med Nazityskland.

23. VI OCH DOM

När: 1992.

Var: Aftonbladet.

Vem: Maria Trägårdh, Magnus Ringman och Åke Ericson.

I en tid då Lasermannen och Ny Demokrati härjade gjorde Aftonbladet något nytt. De gick till botten och klargjorde vad som är myter och vad som är fakta. Jobbet gav en guldspade.

24. HSB-SPIONEN

När: 1996.

Var: TV 4.

Vem: Bim Enström.

HSB var vansinnigt på alla skandaler som TV4 avslöjade. För att rota fram källor och hitta något negativt om reportern Bim Enström hyrde HSB in en spion. Spionen tog sig in på TV4:s redaktion på natten. Vad spionen inte visste var att TV4 filmade hela händelseförloppet. TV4 visade sedan tittarna hur spionen rotade i Bim Enströms skrivbord och HSB hade ännu en skandal på halsen.

25. LASERMANNEN

När: 2002.

Var: Boken Lasermannen en berättelse om Sverige.

Vem: Gellert Tamas.

Tio år efter att Lasermannen skjutit ner invandrare granskar Gellert Tamas vad som egentligen pågick i Sverige under de här åren. Blev senare hyllad tv-serie. En svensk klassiker.

Bubblare:

SD-skandalen

När: 2012.

Var: Expressen.

Vem: Christian Holmén och David Baas.

Expressen kommer över två år gamla filmer där några ledande Sverigedemokrater går runt i Stockholm med järnrör och skriker rasistiska och sexistiska slagord. På ett mycket skickligt sätt använder sig Expressen av alla sina publiceringskanaler för att förstärka skandalen. Det lyckas och flera SD-politiker tvingas avgå. Guldspadevinnare.

Aftonbladets förlorade heder

När: 2001.

Var: ETC.

Vem: Dan Josefsson.

En ung Aftonbladetreporter fabricerar nazisthot mot Alexandra Pascalidou och en polischef. Skandalen avslöjas och Aftonbladets ledning skyller allt på den unge reportern som tvingas sluta. Här avslöjas att ledningen var väl medveten om vad som pågick. Dan Josefsson fick Stora journalistpriset, men vägrade ta emot det i protest mot Bonniers makt.

Carema-skandalen

När: 2011.

Var: Dokument inifrån, SVT, och Dagens Nyheter

Vem: Erik Palm (SVT), Josefine Hökerberg och Mia Tottmar.

En vårdskandal på äldreboendet Koppargården i Stockholm rullas upp. Socialstyrelsen har länge kritiserat ägaren Carema som tvingats betala miljonbelopp i vite. Ledningen får höga bonusar. SVT får guldspade, men inte DN. Tidningen Dagens Samhälle gör sedan ett omdiskuterat motgräv.

De är Sveriges bästa grävare

Så gjordes listan:

Gräven bedömdes efter fem kriterier:

- Genomslag. Nådde det utanför den egna publiken? Hur stort genomslag blev det i andra medier?
- Presentation. Hur presenterades det i tidningen, i tv, på web- ben eller i radion?
- Metod. Vi har gett lite extra poäng för nytänkande.
- Effekt på kort sikt. Avgick en minister efter två dagar är det självklart maxpoäng.
- Effekt på lång sikt. Ett ministerfall behöver inte få någon lång- siktig effekt. Det kan däremot ett gräv där det inte händer något de första månaderna få. En utredning kan tillsättas, som tre år senare betyder en ny lag.

Precis som när det gällde grävarna bygger topplistan över de bästa grävjobben på de sju jurymedlemmarnas egna listor. Alltså ingen jurykonsensus, utan vi har kort och gott räknat ihop de sju listorna.

Juryn bestod av:

- Annicka Flovin, rektor för Poppius journalistskola.
- Cecilia Zadig, i dag chefsutbildare, fd reporter på SVT, Grävande journalisters första kvinnliga ordförande och guldspadevinnare 1994.  
- Sara Torsner, kansliansvarig på Grävande journalister.
- Mikael Bergling, frilansjournalist, tidigare grävande reporter på Expressen.  
- Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg och tidigare ordförande i Grävande journalister.
- Torbjörn von Krogh, en av Grävande journalisters grundare, i dag föreståndare vid medieinstitut Sim(o).  
- Fredrik Nejman, frilansjournalist och redaktör för Scoop.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.