Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sverigedemokraterna varnar för journalister

Publicerad: 9 juli 2018, 10:26

Christian Krappedal, pressekreterare hos Sverigedemokraterna.

I interna kanaler varnar Sverigedemokraternas (SD) riksdagsledamöter för journalister – och ifrågasätter och klankar ned på partikamrater som pratar med medierna. Samtidigt får nya företrädare för partiet lära sig hur de kan undvika att svara på reportrarnas frågor. Men enligt SD:s pressekreterare är man inte kritisk till enskilda ledamöters mediekontakter.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaExpressen

Expressen har i dagarna rapporterat om hur SD-ledamöter i stängda Facebook-grupper uppmärksammar varandra på att medierna söker företrädare i partiet för kommentarer. Vid ett tillfälle varnar en riksdagsledamot för att Expressens reporter med filmteam står utanför ledamotshuset. I den efterföljande diskussionen undrar en annan riksdagsledamot vad ”fanskapet vill”.

I ett kompendium som sammanställts av SD-ledamoten Robert Stenkvist, som Expressen tagit del av, står hur ledamöterna bör agera när de kontaktas av journalister. Bland annat får nya företrädare för partiet lära sig hur de kan undvika att svara på reportrarnas frågor. En metod som presenteras är att ge icke-svar alternativt hänvisa till partiledningen.

Samtidigt går Sverigedemokraterna hårt åt partikamrater som pratar med medierna. Efter att en anonym SD-ledamot sagt till medierna att det vore bra att rösta på alliansens budget skrivs i forumen att denne sålt sin själ och borde lämna sitt förtroendeuppdrag eller hålla tyst. En partikamrat undrar i forumet om det är nu den får skriva ”stolpskott”.

Christian Krappedal är pressekreterare för Sverigedemokraterna. I ett mejl till Medievärlden kommenterar han uppgifterna som framkommer i Expressens publicering:

”Om man ska titta till det här fallet så är det en diskussion som handlat om hur man bemöter journalister och hur man svarar på frågor. Ibland möts man som företrädare av frågor som man antingen inte har svaret på eller som man inte är rätt person att uttala sig om. Då kan det vara bra att känna till hur man kan förhålla sig i en sådan situation, till exempel att hänvisa till rätt person eller återkomma efter man tagit reda på nödvändig information innan man gör ett uttalande.”

Är det problematiskt, anser ni, att högt uppsatta inom partiet kallar journalister för ”fanskapet”?

”Givetvis ska man alltid försöka att bemöta andra med respekt och värdighet, det gäller rent allmänt och inte bara om journalister. Sedan är politiker människor som ibland också blir frustrerade. Det tror jag de flesta kan förstå.”

Hur ser ni på enskilda ledamöters mediekontakter? Vad tänker ni om behandlingen av personer som valt att prata med pressen?

”Självklart är journalister fria att ställa frågor till enskilda ledamöter, och ledamöterna i sin tur fria att svara. Som företrädare representerar man dock en organisation och i detta fall rörde det sig om ett offentligt ställningstagande i en intern diskussion som inte var färdig. Det är det som andra i partiet har reagerat kritiskt på, inte mediekontakten i sig.”

Läs också

Expressens reporter David Baas om att granska Sverigedemokraterna

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.