Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sverigedemokrat anmäler Expressen

Publicerad: 10 Oktober 2016, 05:57

Thoralf Alfsson (SD) anmäler Expressens krönikör Cecilia Hagen och chefredaktören Thomas Mattsson efter en uppmärksammad krönika. Mattsson reagerar genom att konstatera att det är "onödigt att belasta polisen med okynnesanmälningar".


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaExpressenJK

Under rubriken Hur ska man bli av med mänskliga brunråttorna? ställer sig Expressens mångåriga krönikör Cecilia Hagen frågan om man ska använda gift för att bli kvitt de mänskliga brunråttorna. Hagen hänvisar i sin krönika till flera blogginlägg som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har skrivit, i vilka hon använder uttrycket bruna råttor och samtidigt nämner bland annat Thoralf Alfsson (SD) vid namn.

Anne Rambergs blogginlägg och Cecilia Hagens krönika fick stor uppmärksamhet och den senare kritiserades av en rad debattörer för att skruva upp det råa tonläget i den svenska samhällsdebatten. Nu polisanmäler Thoralf Alfsson såväl Thomas Mattsson som Cecilia Hagen för uppvigling, misstanke om tryckfrihetsbrott, eller alternativt för stämpling till mord.

I en intervju med Barometern kommenterar Thomas Mattsson polisanmälan som han beskriver som felriktad:

”Det är alltså JK som prövar eventuella tryckfrihetsbrott, inte polis eller allmän åklagare, och en krönikör som Cecilia Hagen kan man enligt Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen överhuvudtaget inte ens polisanmälas för det hon skriver i en grundlagsskyddad periodisk skrift som Expressen. JK brukar också ha en, för att uttrycka sig diplomatiskt, avvisande hållning till att i domstol vilja beivra opinionsbildning i etablerade medier och här handlar det ju dessutom om att visst folk i sociala medier och på hatsajter medvetet har vantolkat vad Cecilia Hagen skrev.”

Mattsson säger vidare att det är onödigt att belasta polisen med okynnesanmälningar mot opinionsjournalistik.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.