Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Sverige måste påverka ledarna i Mexiko”

Publicerad: 7 maj 2019, 07:13

Ismael Bojórquez Perea. Foto Lucas De Vivo

Den mexikanska chefredaktören Ismael Bojórquez Perea berättar om sitt arbete med att granska korruption och kriminalitet – något som fick hans kollega mördad. Han riktar också en uppmaning till den svenska regeringen: "Sverige måste använda sin position och ställning för att påverka ledarna i Mexiko att hantera problemen", säger han.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Den 15 maj 2017 hittade Ismael Bojórquez Perea, chefredaktör för den mexikanska veckotidningen Ríodoce, sin kollega Javier Valdéz skjuten med 13 skott utanför redaktionen. Sedan dess har hans arbete fått en ny mening, vittnar han om.

– Vi hamnade i en helt ny verklighet. Tidigare jobbade vi för att producera tidningen. Men nu har vi fått en annan mening med att göra det: Att klara upp mordet, ta reda på vem det var som beordrade det och att få rättvisa för Javier Valdéz. Det är vad jag drömmer om, säger han.

Nu på måndag kommer tvåårsdagen av mordet att uppmärksammas.

– Vi vill säga att vi inte kommer låta oss tystas, säger han.

Ismael Bojórquez Perea kom till Sverige för att ta emot Reportrar utan gränsers pressfrihetspris som delades ut den tredje maj, internationella dagen för pressfrihet. Han vittnar om en tuff situation för journalister i Mexiko överlag.

Bara i år har åtta journalister mördats i Mexiko och de senaste fem åren är det 39 journalister som förlorat sitt liv. Det gör landet till det mest dödliga i hela världen för journalister. Korruptionen och det ständiga våldet mot journalister håller landet tillbaka, säger Ismael Bojórquez Perea, som tror att en förbättring av situationen har ett klart samband med förbättrad pressfrihet. Det är också en anledning till att han går till jobbet trots det enorma hot som finns mot landets journalister.

–  För att  bryta det mönstret och för att kunna utvecklas och bli mer demokratiskt behöver Mexiko en stark press som gör sitt arbete. Det vill vi bidra till. Dessutom har vi ett ansvar gentemot våra läsare att fortsätta göra ett bra jobb oavsett hur samhället ser ut, säger Ismael Bojórquez Perea.

Landets stora problem är att pressfriheten inte existerar, säger han. Bland annat råder det nästan straffrihet för övergrepp mot journalister – nästan inga av brotten leder till domar.

– Alla delar som behövs för en demokrati finns i Mexiko och det hålls regelbundna val. Det som inte fungerar är pressfriheten. Den respekteras inte ens av den högsta politiska nivån, säger han.

Ett exempel på hur den politiska nivån försöker påverka medier i Mexiko är den nya regeringens förslag på att styra om och minska presstödet.

– Syftet är att ställa nya kriterier för att medier ska rapportera så som regeringen vill, säger han.

Det har dock inte alltid varit såhär illa, säger Ismael Bojórquez Perea. Samtidigt som det blivit mycket sämre de senaste åren är det också ett faktum som ger hopp, säger han.

– På kort sikt ser det inte ljust ut, men på medellång och lång sikt kan man se möjligheter att det kan bli bättre. Vi föddes inte med den här situationen, och lyckas vi få bort straffriheten och bromsa korruptionen kommer det bli enklare för medierna att jobba. Det kommer att leda till en bättre situation för journalister.

När Medievärlden träffar Ismael Bojórquez Perea har han precis blivit rundvisad på Expressens redaktion av bland annat tidningens chefredaktör Thomas Mattsson. Ismael Bojórquez Perea passar på att hylla den svenska pressfriheten.

– Sverige representerar många saker som är viktiga. I många aspekter ligger Sverige långt fram: Det politiska systemet, respekten för de mänskliga rättigheterna och pressfriheten. Jag ville se hur det är gör för att kunna kontrastera det med den verklighet som jag själv lever i, säger han.

Han säger också att väst, och speciellt Sverige, har en roll att spela för att förbättra situationen. Han säger att Sverige har en tung röst då landet haft en lång tradition av mänskliga rättigheter och pressfrihet. Något han även framfört till den svenska regeringen.

– Sverige måste använda sin position och ställning för att påverka ledarna i Mexiko att hantera problemen. Nu är ett bra tillfälle, vi har gått in i en ny tid där vi tittar mycket på andra länder. Vi har kopierat system som finns i andra länder, exempelvis det finska sjukvårdssystemet. Därför finns ett momentum – den nuvarande regeringen är mottaglig för förebilder från andra länder, säger han,

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.