Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sverige blir navet för eritreansk pressfrihet

Publicerad: 5 April 2006, 12:04

Eritreanska journalister som flytt sitt hemland och nu befinner sig på olika platser i världen har beslutat bilda en förening för att gemensamt kunna trycka på och uppnå pressfrihet i Eritrea. Huvudkontoret kommer att ligga i Sverige.


Att man väljer att placera föreningens kontor i Sverige beror på att landet skiljer ut sig genom att driva pressfrihetsfrågor i allmänhet och fallet med den fängslade svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak i synnerhet.
Dawit Isaak har i dag suttit fängslad i 1 655 – tidningen Expressens kulturavdelning håller varje dag räkningen. Sveriges ambassadör i Eritrea, Bengt Sparre, arbetar fortfarande med att etablera kontakter och påverka myndigheterna i Eritrea för att få Dawit Isaak fri.
– Den information som vi får är positiv och vi är så optimistiska som man kan vara, säger Leif Öbrink, stödföreningen Free Dawit Isaak.
Han berättar också att föreningen kommer at ta kontakt med Sveriges nye utrikesminister, Jan Eliasson, för att ge honom sina synpunkter och höra hur han ämnar ta sig an den fängslade svensk-eritreanens fall.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.