Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag29.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svensson revansch ett år efter den stora skandalen

Publicerad: 12 Augusti 2007, 12:01

Niklas Svensson tvingades sluta som politisk reporter i en av 2000-talets största politiska skandaler. Han startade då Politikerbloggen som blivit makthavarnas nya tummelplats på nätet. I höst lanserar han en ny blogg, inom en helt annan sfär.


FOTO: OSKAR KULLANDER

Otto Sjöbergs telefonsamtal en tidig tisdagsmorgon försatte Niklas Svensson i ett tillstånd av chock. Expressen hade efter 13 år tagit sin hand ifrån honom. Han stängde av mobiltelefonen och ringde en advokat. Dagen efter hade han 140 missade samtal. Det första meddelandet var från Bert Karlsson. Ryck upp dig för fan! sa Bert Karlssons röst i telefonsvararen.

Medievärlden träffar Niklas Svensson veckan efter Almedalen. Han verkar oförskämt uppryckt. Politikerbloggen går som tåget och dessutom frilansar han för Metro och Aftonbladet. Under Almedalen har han sovit i snitt fyra timmar per natt.

Vi delade upp oss och tog olika efterfester. Själv koncentrerade jag mig på Donners Brunn, där flest människor rör sig.

Han behöver bara sitta där vid ett bord så kommer folk fram och pratar. Samtalen ger honom mer eller mindre triviala blogginlägg och en del riktiga nyheter.

Jag får betydligt fler tips nu än jag fick som nyhetsreporter på Expressen, säger han.

Niklas Svensson ger ett sympatiskt intryck. Han är trevlig, tillmötesgående och pratar bred Blekingedialekt. Som reporter rör han sig i rätt miljöer och bygger snabbt upp stora nätverk. Det var så han arbetade på Expressen Nöje, och det var så han fortsatte att arbeta som politisk reporter.

Jag menar att de här världarna inte skiljer sig så mycket åt. I nöjesvärlden är det skivbolagen, filmindustrin, teatrarna och framför allt tv-kanalerna som är måna om att få ut sina budskap. I den politiska världen har du organisationerna och framför allt politikerna själva. Hantera dem på samma sätt. Utnyttja det faktum att de vill utnyttja dig, så kan du få ut mycket mer.

Den enklaste världen att jobba i är faktiskt den politiska. Där öppnas dörrarna helt när man kommer in som ny.

I början hade Politikerbloggen ett ganska dåligt renommé: skvaller, lösa rykten, politikens Se & Hör. Nu betraktas den mer som politikens motsvarighet till Resumé, fortfarande skvaller och personnyheter, men också viktiga avslöjanden och ansedda krönikörer.

Det var mer skvaller i början och det tar ett tag att tvätta bort den stämpeln. Jag som person har också en stämpel och databasintrånget har naturligtvis gjort sitt till. Det finns politiker som tycker att jag är oseriös, att jag har varit en snaskig reporter på Expressen.

Niklas Svensson kom till Expressen som 20-åring och fick snabbt en framskjuten position. Han ansågs ha förmågan att hitta nyheten i nyheten och var besatt av att hinna före de andra stora redaktionerna vid viktiga händelsenyheter, berättar en tidigare medarbetare.

Niklas Svensson var mer Expressen än Expressen själv. Nyhetscheferna litade ofta mer på honom än på sig själva. Han blev till slut som ett tåg som körde på en egen räls, är ett annat omdöme.

Han jobbade en tid ihop med Liza Marklund och blev förebild för karaktären Patrik i hennes böcker. Ett av hennes minnen av Niklas Svensson är att han brukade ta med sig telefonen in i duschen. I tv-serien Kronprinsessan, baserad på Hanne-Vibeke Holsts bok, får den nytillträdda ministern rådet att hålla sig väl med en politisk journalist, och även här ska Niklas Svensson ha fått stå modell.

Niklas Svensson har också fått symbolisera den brutale kvällstidningsjournalisten som får fram information till nästan vilket pris som helst. En tidigare chef vill nyansera bilden. Det finns reportrar som går fram hårt och lämnar ett kaos efter sig. Niklas gick fram hårt men kvar fanns en uppgiftslämnare också i framtiden, säger han.

Jag har alltid levt efter principen att jag ska kunna prata med den jag skriver om dagen efter. Känner man på kvällen minsta tveksamhet, då ska man se över artikeln en gång till, säger Niklas Svensson.

När han började på Expressen 1993 var det fortfarande Sveriges största tidning.

Vi behövde inte ligga på gränsen på samma sätt, men med det hårdnande medieklimatet har det blivit allt viktigare, säger han.

Jag tror mig se alla gränser i dag, även om jag ibland väljer att lägga mig nära dem. Som 20-åring på Expressen såg jag dem inte ens. Det kan förklara en del av de misstag som kvällstidningarna begått.Man omger sig med många unga medarbetare som är hungriga och samtidigt hundra procent lojala mot cheferna.

Han kan inte komma på något snedsteg som fortfarande plågar honom. Däremot berättar han gärna om ett möte på Gotland under Almedalsveckan. Telefonen ringde och det var mamman till Emil, en pojke som fem år tidigare mobbats för sina stora öron. Niklas Svensson skrev om hur kommunen vägrat operera honom och det hela slutade med att en plastikkirurg gjorde det gratis. Emil pratar om dig fortfarande, och skulle gärna vilja träffa dig, sa mamman så han lämnade Almedalen och träffade Emil.

För Niklas Svensson är Emils fall ett exempel på det som var Expressens själ när han började: att alltid stå på den lilla människans sida. Han saknar den känslan i dag.

Man gör nog sitt bästa för att stå på den lilla människans sida nu också, men det genomsyrar kanske inte alla texter och på riktigt samma sätt som förut.

Det var inte själens eventuella förflyktigande som fick honom att lämna Expressen. Det var tre olovliga inloggningar på socialdemokraternas interna nätverk Sapnet. Lösenordet hade han fått av folkpartisten Per Jodenius. När dataintrånget avslöjades visste han först inte att han var inblandad, eftersom ingen av hans källor nämnts.

Niklas Svensson satt själv och jobbade med en artikel om skandalen när folkpartiet hade sin presskonferens. När han såg det första telegrammet insåg han att det är ju jag som är skandalen. Uppgiften om att en journalist var inblandad fick honom att koppla direkt.

Den första han berättade för var Thomas Mattsson, chef för Expressen Nya Medier,

Han hummade mest, och lämnade över informationen till Otto Sjöberg.

Expressens chefredaktör Otto Sjöberg var vid det tillfället hårt pressad av Mikael Persbrandt-affären, och det sista han behövde var en ny skandal.

Han har senare sagt till mig att om läget varit annorlunda hade ledningen antagligen agerat på ett annat sätt. Jag tycker själv att pressmeddelandet kom för snabbt och att det var överdrivet att skriva att Expressen såg mycket allvarligt på det inträffade och att jag var avstängd.

Expressen betalade Niklas Svensson en hemlig summa pengar och han sade upp sig. Han åkte till Asien i tre veckor och bestämde sig där för att frilansa och utveckla bloggen.

Men jag såg inte då det som Politikerbloggen har blivit nu. Den har blivit något mycket större än jag tänkte mig.

Sin första blogg startade han redan 2004. Den var privat men han såg en potential i den som han tog upp med Expressens ledning.

Via min privata blogg fick jag många tips som jag hade nytta av i mitt arbete som reporter på Expressen.

Det resulterade i bloggen expressen.se/politik som han drev tillsammans med Cecilia Garme. Ganska snabbt stängdes den ner, enligt Niklas Svensson för att den blivit en bricka i ett mycket större spel.

Det pågick en dragkamp om resurserna mellan papperstidningen och Nya Medier. Papperstidningens chefer menade att bloggen tog reporterresurser från pappret. I det långa loppet vann Nya Medier så klart och bloggen kom också tillbaka ganska snabbt.

När Niklas Svensson kom hem från Asien bildade han Nyhetsbolaget som rymmer frilansverksamheten med bland annat jobbet som nyhetschef på Metro. Han startade också Politikerbloggen som ägs till 65 procent av Nyhetsbolaget.

Tipsen, 3040 om dagen, går till Nyhetsbolaget. Sedan avgör Niklas Svensson deras fortsatta öde.

Det är det som är så häftigt gentemot mina politiska kontakter. Jag har tre plattformar i dag. Jag har Metro, en morgontidning, jag har Aftonbladet, där jag kan göra kvällstidningsgrejer, och därutöver har jag Politikerbloggen.

Niklas Svensson vet också precis hur han ska bära sig åt för att få ut nyheterna. På fredagen före Almedalsveckan gick Politikerbloggen ut med avslöjandet att kvinnorna i regeringskansliet tjänar betydligt mindre än männen. Kvällen innan hade han ringt Dagens Nyheter och frågat om de var intresserade av nyheten och sedan var han tillgänglig under natten för att prata med de andra redaktionerna. Han publicerade avslöjandet på bloggen, och kompletterade med hela lönelistan. Nyheten fick ett enormt genomslag i andra medier, förmodligen större än någon av de nyheter som presenterades under själva Almedalsveckan.

Jag vet vilka knappar jag ska trycka på för att få ut sakerna. Jag vet hur man resonerar på de olika redaktionerna och jag har många kontakter i branschen.

Andra jobb som fått stor uppmärksamhet är enkäterna där riksdagsledamöter svarat på frågor om droger, mobbing och hot.

Artiklarna skrivs av Niklas Svensson själv och fyra reportrar som jobbar på frilansbasis. Tre av dem är fortfarande studenter. Bloggen har 20 000 unika besökare i veckan, ungefär hälften av dem som identifierats finns inom politik, media eller pr-branschen, enligt Niklas Svensson.

Vi vill vara den nischade sajt vi är i dag och jag tror att vi nästan har nått taket för hur många besökare vi kan få. Vi vill inte ha många besökare, vi vill nå makthavarna.

Sedan i maj har Politikerbloggen en försäljningschef och jobbar aktivt med annonsförsäljning. På tre månader har Politikerbloggen sålt annonser på webben för 250 000 kronor och papperstidningen i Almedalen gav 250 000 till.

Målet är att vi ska dra in 100 000150 000 i månaden på annonser i slutet av året. Då går vi runt och gör en liten vinst, säger han.

Till hösten startar han en kriminalblogg med en anställd redaktör. Niklas Svensson har tidigare varit kriminalreporter på Expressen, och han säger själv att den världen är mer svårjobbad.

Poliser, åklagare, försvarsadvokater är mycket mer på sin vakt, och har inte alls samma intresse av att få ut något budskap. De behöver inte marknadsföra sig själva eller sin egen verksamhet. Det är oerhört mycket svårare att bygga kontakter i den världen.

Han har tidigare pratat om att blogga direkt från rättegångar, men exakt vad den nya bloggen ska göra vet han inte ännu.

En brottslig handling som ledde till en politisk skandal har i så fall fått konsekvensen att brottslingen startat helt nya former av politik- och kriminalbevakning.

Det kan ju verka lite konstigt att jag startade Politikerbloggen när jag precis blivit bränd inom politiken, men det var där jag just då hade mitt största kontaktnät. Mindre än ett år efter dataintrångsskandalen har tre partiledare skrivit exklusiva krönikor direkt på Politikerbloggen, det hade jag inte kunnat föreställa mig i höstas.

g

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.