Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenskar som migrerat till Rumänien gör programserie

Publicerad: 19 januari 2016, 07:12

Mediebilden av Rumänien breddas i EU-migranterna en radioföljetong om den omvända resan.


Ämnen i artikeln:

P1

Programserien, som Nana Håkansson och Aaron Israelsson står bakom, beskrivs som en talkshow från ett köksbord i Bukarest och publiken lovas reportage och intervjuer från både gator och palats.

När jag var liten skämdes jag för att vara halvrumän. Och det har väl egentligen inte blivit hetare med åren. Men de senaste åren har jag, tack vare de romska migranterna i Sverige, fått oerhört mycket nytta av att kunna rumänska. Det är också tack vare dem som jag nu flyttat till Rumänien för att söka mina rötter och försöka hjälpa till med fattigdomsbekämpningen här, säger Aaron Israelson, som ska försöka starta en gatutidning i Bukarest.

Omkring fyra miljoner har lämnat Rumänien, en del för att söka sig till Sverige. Men Nana Håkansson och Aaron Israelsson väljer att göra den omvända resan: De har lämnat Sverige för att ett liv i Rumänien.

Jag är trött på den svenska mediebilden av Rumänien. Vi måste självklart tala om den utbredda fattigdomen, korruptionen och romofobin men allt det andra? I vilket annat europeiskt land tillhör presidenten en nationell minoritet? Var någon annanstans spelas det romsk musik på hipsterklubbar? Finns det något vackrare än äppellundar i Transsylvanien? Eller något godare än rumänsk falafel, säger Nana Håkansson, som under de senaste femton åren har gjort återkommande resor till Rumänien i egenskap av radiojournalist och kulturskribent.

Premiäravsnittet sänds torsdag 21 januari i SR P1. Programmet produceras av Rundfunk Media.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

P1

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev