Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svenskan och Skånskan om presstödet: vi är hotade

Publicerad: 15 Maj 2008, 14:17

Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet har gjort ett gemensamt arbete med regeringens förslag till ny presstödsordning utan storstadsstödet. De två tidningarnas existens är hotade - monopol på marknaderna kan bli resultatet, är kontentan.(Uppdaterad)


– Ett minskat presstöd hotar vår existens. Genomförs regeringens planer på drastiskt minskat storstadspresstöd äventyrar det existensen för både Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet och Bonniers får monopol på de marknader där dessa tidningar i dag verkar.

Så kan man sammanfatta den gemensamma kommentar till regeringens presstödsförslag som SvD och SkD utarbetat – en kommentar som ger regeringens hantering av ärendet underkänt.

Kommentaren kommer att fungera som Skånska Dagbladets remissvar, medan Svenska Dagbladet, alternativt Schibsted, kommer att lämna ett separat svar.
– Vi har inte bestämt vem som lämnar svaret än, säger Svenska Dagbladets informationschef Björn Hygstedt.

I den gemensamma kommentaren menar företagen bland annat att regeringen grovt brustit i sin analys av situationen. Ett av huvudargumenten är att regeringen inte har någon skyldighet att ändra presstödsreglerna eftersom EU-kommissionen inte begärt något sådant – ”det är egendomligt att regeringen på detta sätt föser EU framför sig”, skriver de två tidningarna i en populärversion av den gemensamma kommentaren.

De båda tidningarna argumenterar med bitande kritik mot förslaget som bland annat innebär att storstadspresstödet minskar med 48 miljoner kronor per tidning på fem år.
– En analys av regeringens pm visar klart och tydligt att regeringen till stora delar inte redovisat och analyserat viktiga fakta om presstödet och dess verkningar på den svenska press-och mediemarknaden, heter det inledningsvis.

Många kritiska punkter:
¤ Regeringen har inte tillräckligt utrett vilka alternativ det finns för att förhindra att stödet tillstorstadstidningarna minskar så drastiskt som föreslås.

¤ Det saknas helt en beskrivning av konkurrenssituationen mellan Bonniers förstatidningar (DN, DI, SDS) och de andratidningar som riskerar att förlora stödet.

¤ Inte heller redogörs det i regeringens pm för vilka allvarliga konsekvenser som en snabb och drastisk nedskärning av stödet medför för SvD och SkD.

¤ Risken för ett nationellt monopol och regionala monopol i Stockhol och Malmö är uppenbar.

”Bristfällig och ofullständig analys” återkommer ett antal gånger i kommentaren.

När det gäller konkurrenssituationen beskriver sig SvD som den nödvändiga ”uppstickaren”. Bonniers har 70 procent av samtliga tidningsprenumerationer i Stockholm – Svenskan 30 procent.

– SvD är den enda morgontidningen i Stockholm som ökar antalet läsare, konstaterar man vidare, samtidigt som man anser att SvD i dag sannolikt är det mest kostnadseffektiva och moderna tidningsföretaget i landet.

Om presstödet minskar enligt förslaget ”kan det inte uteslutas attt SvD:s ställning blir så allvarligt hotad att dess fortsatta existens inte kan garanteras”, vilket då bäddar för ett Bonniermonopol.

Skånska Dagbladet pekar å sin sida på sin konkurrens med Sydsvenskan. ”Geografisk sett är SkD omringat av Bonniertidningar”.
Om presstödet minskar enligt förslaget innebär det med största sannolikhet att SkD måste upphöra med sin utgivning, sägs det med skärpa i svaret. Genomförs minskningen innebär det att SkD:s hela redaktionella budget i stort sett försvinner.

– Det innebär att Bonnier och SDS monopoliserar samtliga de 17 skånska kommuner vilka SkD i dag förser med nyheter. En monopolsituation på dessa orter borde i sig vara tillräckligt för att inte genomföra förslaget.

– Skånska Dagbladet kan inte lämna Malmö för att bara verka i kringliggande kommuner eftersom dessa lokala marknader inte ger tillräckligt med annonsintäkter.

De två tidningarna kräver avslutningsvis att regeringen grundligt utreder konkurrenssitationen och att inte ändra på presstödet så länge inte EU-kommissionen krävt detta.

– Regeringen kan samtidigt utforma förslag på ett kostnadsneutralt och icke diskriminerande presstöd. Förslagsvis innebär detta att stödet till storstadstidningar och landsortstidningar bör stå i proportion till den faktiska kostnadsstruktur som de olika tidningarna har.
Lars Ohlander

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.