Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svenska pressens Ipad-missar

Publicerad: 17 Februari 2011, 09:21

Alla lovar kontinuerlig uppdatering av Ipad-versionerna, men det är tydligt att dagspressföretagen i dagsläget utelämnat ett stort antal viktiga funktioner menar Roman Pixell. Missarna på listan är generella, vissa tidningar har börjat lösa en del av problematiken.


Sökbarhet. En användare förväntar sig en avancerad funktion för att kunna filtrera i innehåll i ett eller flera nummer, i ett tidsintervall, bland innehåll som redan är nedladdat eller fortfarande måste laddas ner.

Social integration. I Ipad är det mesta socialt redan idag från spel till nyttoappar. Dock inte tidningarna, trots att dialogen borde vara naturlig här. Faktum är att det oftast inte ens går att kommentera en artikel.

Personlig anpasning. Användare förväntar sig att kunna bokmärka, spara och sortera innehåll. Om man aldrig läser motorbilagan, borde man kunna få slippa ladda ner den. Anpassningsbarhet avseende startskärm borde vara en självklarhet idag.

Ingen klar indikation av vad du redan läst

Ingen newsflash inbyggd. Preferensstyrda meddelanden när något viktigt har hänt genom så kallad in-app-messaging är annars standard idag. Skulle även kunna locka lösnummerköpare.

Landskapsläge. En av de största upplevelsefaktorerna i Ipad är möjligheten att växla mellan porträtt- och landskapsläge, vilket tyvärr saknas i många tidningar.

Avsaknad av zoom gör det ibland omöjligt att läsa text i grafik.

Statiska annonser som ofta också är tråkiga.

Stora volymer. 70MB rätt stort för bara en dags läsning

Det är ofta svårt att snabbskumma sitt eget arkiv och förstå vad man laddat ner och som eventuellt tar lagringsutrymme i Ipad:en.

Ingen klubb eller annat mervärde kopplat till digitala tidningen.

Roman Pixell

Affärsutvecklare inriktad på sociala medier och den mobila marknaden. Stanford INJO Fellow och frilansskribent som medverkat ibland annat Macworld, Mobil, Ericsson Business Review och Datormagazin. Driver sedan 1998 Pixell Productions och jobbar med konceptdesign för digital kommunikation och marknadsföring.

Roman Pixell

Målsättningarna:

Trots stark tidspress, har utvecklingen av dagspressens iPadappar ändå föregåtts av ett antal mål.

Lättförståeligt upplägg

Lättanvända funktioner

Tillgängligt material med bra mix

Intressant bildmaterial

Hög igenkänningsfaktor

Små filer för nedladdning

Effektiv produktionsprocess

Snabb lansering

Låg kostnad i utveckling

Låg kostnad i förvaltning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.