Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenska nyhetsmedier fortsatt ojämlika

Publicerad: 28 november 2016, 07:37

När nyhetsmedierna väljer vilka som ska få uttala sig är 7 av 10 män. Och knappt var tionde har utomnordisk bakgrund, det visar en rapport från Rättviseförmedlingen.


Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Representationen av kvinnor och personer med utomnordisk bakgrund svenska nyhetsmedier är fortsatt skev:

”Som det ser ut nu exkluderas delar av befolkningen från den arena för offentligt samtal som media utgör. Det är ett demokratiskt problem och ger en skev bild av vilka vi som bor i Sverige är. Här kan nyhetsmedierna ta ett större ansvar”, säger Seher Yilmaz, ordförande för den partipolitiskt obundna ideella organisationen Rättviseförmedlingen.

Rättviseförmedlingens rapport Rättvisaren om representationen i de svenska medierna som i dag släpps för andra gången visar bland annat att:

- Drygt en tredjedel av personerna som kommer till tals i svenska medier är kvinnor.
- Endast 8,1 procent av personerna som kommer till tals i svenska medier har utomnordisk bakgrund.
- När det handlar om nyheter om ekonomi och näringsliv är kvinnor och personer med utomnordisk bakgrund kraftigt underrepresenterade.
- Vid de tillfällen då personer med utomnordisk bakgrund kommer till tals är det oftast i egenskap av privatpersoner, eller när de uttalar sig om sitt arbete. Väldigt få är experter eller talespersoner.
- Män väljs oftare som experter än kvinnor. Endast drygt 30 procent av experterna är kvinnor.

Urval

Analysen innefattar 1200 slumpmässigt utvalda webbartiklar från 11 svenska nyhetssajter (publicerade varannan månad från januari fram till juni 2016), medan den särskilda expertgranskningen innefattar 600 artiklar från samma nyhetssajter och tidsperiod.
I studien ingår följande publikationer: Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs-Posten, Metro, Nyheter 24, Svenska Dagbladet, Sveriges Radio (sr.se), Sveriges Television (svt.se/nyheter) och Sydsvenskan.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Rättviseförmedlingen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev