Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenska Nyheter frias i två fall

Publicerad: 2 april 2019, 04:27

Jesper Rönndahl, programledare för SVT:s satirprogram Svenska nyheter. Foto: Magnus Liam Karlsson /SVT

Det var inte över gränsen att driva med varken friskolor eller kinesiska turister i Svenska Nyheter. Det slår Granskningnämnden fast.


Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

SVT:s satirprogram Svenska Nyheter har väck ilska hos vissa tittare – som anmält programmet till Granskningsnämnden.

Två inslag som anmälts till myndigheten som ansvarar för översyn av tv- och radiosändningar har nu friats. Dels är det ett skämt om rasism mot kinesiska turister som har massanmälts till nämnden. Anmälarna menade bland annat att inslaget var ”rasistiskt, kränkande, diskriminerande och utgjorde hets mot folkgrupp”.

”Granskningsnämnden konstaterar att inslaget har uppfattats som kränkande och smaklöst av många men att det tydligt framgick att den satiriska udden var riktad mot okunskap och fördomar”, skriver nämnden i sitt beslut.

Det andra inslaget som anmälts, och friats, handlar om svenska friskolor och det fria skolvalet. Svenska Nyheter tog fram en egen sajt där föräldrar kunde ställa sina barn i kö till samtliga friskolor med ett enda formulär. Något som överbelastade friskolornas system. Anmälarna ansåg att det handlade om ett ”tydligt kontroversiellt vänstervridet ställningstagande mot friskolor”, att det var sabotage, att SVT gav sig på enskilda företagare och att kanalen propagerande för kommunala skolor.

Inslaget frias med hänvisning till att det handlar om satir, skriver Granskningsnämnden i sitt beslut.

”Med hänsyn till inslagets tydliga satiriska karaktär kan nämnden inte finna att den kritik anmälaren framfört medför att inslaget strider mot de bestämmelser som gäller för sändningarna”.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News