Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Svenska medieaktörer välkomnar EU:s öppning om digitalmomsen

Publicerad: 3 oktober 2018, 04:17

Sveriges Tidskrifters vd Kerstin Neld.

TU, Sveriges Tidskrifter och Svenska Journalistförbundet välkomnar gårdagens besked att EU nu öppnar för en sänkning av digitalmomsen.


Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterSJFJeanette GustafsdotterTU

Efter många turer öppnade EU i går för sänkt moms på digitala tidningar och böcker. Det innebär att Sverige nu kan sänka digitalmomsen från 25 procent som den ligger på i dag till 6 procent vilket är momsnivån för tryckta tidningar.

Branschorganisationen TU har länge verkat för en teknikneutral moms på nyheter.

”Äntligen, det här är ett oerhört positivt beslut. Ett beslut där nyhetskonsumenterna är de stora vinnarna. Beslutet kommer också att spela en avgörande roll för landets tidningar och nyhetssajter. Det är ett beslut som ökar möjligheterna för en modern och kraftfull journalistik i hela landet”, säger vd Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Även Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter som lagt ned mycket tid på lobbying, är positiv till beslutet.

”Vi har jobbat hårt för detta ända sedan 2010. En teknikneutral och låg moms för tidskrifter är avgörande för våra medlemmars framtid. Inför höstens val hade vi kontakt med alla politiska partier gällande våra nyckelfrågor, och vi vet att det finns en bred politisk majoritet för införandet av teknikneutral moms. Nu ser vi fram emot en snabb sänkning av digitalmomsen i Sverige”, säger hon i ett pressmeddelande.

Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling konstaterar att det funnits en bred enighet kring frågan om digitalmoms i branschen:

”Vi är många som har drivit på för att detta ska gå igenom. Så sent som i juni la Journalistförbundet tillsammans med våra nordiska kollegor fram en motion om digitalmomsen på den europeiska journalistfederationens årsmöte. Det är glädjande att se att arbetet verkar ha gett resultat”, säger han i en kommentar.

Läs också

Sänk digitalmomsen redan i höst (2018-10-02)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev