Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svenska IPI-kommittén upplöses till våren

Publicerad: 27 November 2007, 09:43

Den svenska nationalkommittén av Internationella Pressinstitutet, IPI, kommer att upplösas. Ett första beslut fattades i dag vid kommitténs årsmöte. Upplösningen äger rum från och med nästa årsmöte, våren 2008.


Vid dagens årsmöte ställdes frågan vad IPI skulle kunna göra som inte redan görs av någon annan press- och yttrandefrihetsorganisation.
– Tidningsutgivarna gör i dag samma sak som IPI, sade bland annat utgivarorganisationens vd Barbro Fischerström.

Framgångsrika World Editors Forum och den internationella utgivarorganisationen WAN nämndes som exempel på respekterade organisationer med väl fungerande och global verksamhet på området.

Anledningen till att svenska nationalkommittén läggs ner är att medlemsförteckningen krympt till att omfatta en dryg handfull personer. Medlemskapet är starkt knutet till viss person i ett företag. När medlemmar lämnar sina arbeten, därmed oftast också sitt IPI-medlemskap, låter företaget inte någon annan träda i stället.

Bilden är likartad i de nordiska länderna, Norge möjligen undantaget.

Det finns en möjlighet för den som önskar att bli medlem direkt i IPI eller genom någon av de nordiska nationalkommittéerna, företrädesvis den norska.

Enlig stadgarna ska nationalkommitténs ekonomiska behållning vid en upplösning föras över till IPI centralt.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.