Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svenska dagstidningar i Ipad långt från fulländning

Publicerad: 17 Februari 2011, 09:56

Den svenska dagspressens Ipad-satsningar är inne i ett tidigt skede och plattformarna är ännu få. Roman Pixell har för Medievärldens räkning granskat de största titlarna och de mest intressanta projekten. (Uppdaterad)


DN+

Utvecklingen  har dessutom tagit närmare ett år, men trots detta saknas elementära  funktioner som klickbar framsida, rotation mellan porträtt- och  landskapsläge, liksom zoom och förstoring av text. Däremot har man lyft  fram bilddesken och satsat redaktionellt med egen personal som  säkerställer urval och slutlig utformning idag jobbar ett tiotal  personer enbart med iPad-projektet.

DI+

SYDSVENSKAN

AFTONBLADET

Aftonbladets nyhetsapp är inte lanserad när detta skrivs, men kommer enligt uppgift att baseras på det befintliga Sportbladet. Publiceringsplattformen är egenutvecklad i samarbete med norska CMS-bolaget Escenic. Det har tagit tio månader från start till lansering och idag krävs en halvtidstjänst för att säkerställa kvalitet och lägga till extramaterial. I grunden är Sportbladet en PDF-tidning som bygger på att det finns en pappersversion att utgå ifrån.

KLICK

CITY/HD/LP/NST/EXPRESSEN

SVD

Roman Pixell

Affärsutvecklare inriktad på sociala medier och den mobila marknaden. Stanford INJO Fellow och frilansskribent som medverkat ibland annat Macworld, Mobil, Ericsson Business Review och Datormagazin. Driver sedan 1998 Pixell Productions och jobbar med konceptdesign för digital kommunikation och marknadsföring.

Roman Pixell

Teknikvägarna:

Den svenska dagspressens tidiga iPad-satsningar är i ett tidigt skede och plattformarna är ännu få. Rent tekniskt kan iPad-projekten delas upp i fem läger:

Anpassningar utifrån Adobes publiceringsplattform

Anpassningar utifrån Woodwings publiceringsplattform

PDF av papperstidningen genom Netpublicator

Kombination av PDF och RSS-flöde

Egenutvecklad plattform i samarbete med konsulter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.