Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svensk journalist inte välkommen tillbaka till Kina

Publicerad: 13 September 2016, 12:22

Jojje Olsson har haft sin bas och arbetat i Kina de senaste sju åren, men nu nekas han visum.


”Kinas ambassad gav ingen förklaring till beslutet, men sannolikt handlar det om missnöje med innehållet i min senaste bok” skriver Jojje Olsson i Expressen.

Journalisten och författaren Jojje Olsson skriver regelbundet för svenska medier och driver också sajten Inbeijing.se. Där rapporterar Olsson från Kina och Asien och han har bland annat återkommande skrivit om svenskarna Peter Dahlin och Gui Minhai – som suttit respektive sitter fängslad i Kina.

I sin nyligen publicerade bok Det nya Kina (Historiska media, 2016) beskriver Jojje Olsson hur landet har förändrats sedan landets nuvarande president Xi Jinping tillträdde. Jojje Olsson tror att det är på grund av kritiken i boken som hans andra visumansökan nyligen blev nekad:

”På grund av min rapportering får jag nu inte ens turistvisum till Kina för att plocka ihop mina saker”, skriver han i Expressen.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.