Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svensk journalist dödshotad

Publicerad: 19 Februari 2015, 07:24

Den erfarne journalisten Torbjörn Selander befann sig i Moçambique för ett jobb åt tyska Der Spiegel.


Torbjörn Selander är baserad i Kapstaden och arbetar som korrespondent åt en rad svenska och utländska tidningar. Just nu arbetar han tillsammans med en tysk journalist på ett reportage om tjuvjakt.

Skövde Nyheter rapporterar att de två journalisterna i måndags befann sig i en nationalpark i Moçambique för att försöka få kontakt med en gängledare som organiserar tjuvjakt.

Men specialpolis hade gjort en razzia hos gängledaren bara en vecka tidigare, och nu blev mannen enligt Skövde Nyheter ”rasande” över journalisternas närvaro:

De berättade vad de skulle göra med oss, att de skulle döda oss. Det var verkligen nära att det inte gick vägen, säger Torbjörn Selander till Skövde Nyheter.

Gängledaren och hans män förde journalisterna till den lokala polisstationen, där polismannen enligt Selander var mutad. Tack vare en backup-plan, där en kontakt till Selander skulle larma de svenska och tyska ambassaderna om de inte hörde från dem en viss tid, lyckades de bli fria.

– Oförutsedda saker kan hända, men då är det viktigt att man gjort noggranna föreberedelser och har en katastrofplan, konstaterar Selander till lokaltidningen. Hade vi inte haft det nu, hade det gått riktigt illa.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.