Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svegfors stöttar Expressens publicering om 35-åringen

Publicerad: 13 April 2011, 14:34

Det är rent trivialt att säga att det inte finns ett starkt allmänintresse i att publicera detta. Mats Svegfors avslutade onsdagens förhandlingar i förtalsrättegången mot Expressens förre chefredaktör Otto Sjöberg.


Ämnen i artikeln:

Otto SjöbergExpressenMark ZuckerbergThomas Mattsson

Givetvis var det rätt att berätta så mycket som möjligt när det gäller den person som i ett första skede misstänktes för mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Dels för att det fanns ett mycket stort allmänintresse. Men också för att granska polisens arbete. Eftersom det i den så kallade 35-åringens fall handlade så mycket om vad han tidigare gjort. Inte några konkreta misstankar när det gällde själva handlingen. Det framhöll Mats Svegfors under dagens rättegång mot Otto Sjöberg.

Just när det gäller Expressens publiceringar om 35-åringen skiljer de ut sig menar Mats Svegfors. För att de var mycket omfattande. Och för att de från första dagen också gav motbilder och försökte lyfta fram svagheter i polisens resonemang.

Där var Expressen avvikande, säger Mats Svegfors.

Onsdagen började med att några av 35-åringens vänner fick berätta om honom.

Att 35-åringen lätt gick att identifiera både på bilder och i text menade alla. Inte minst eftersom de namn han använt i vissa kretsar förekom i ett antal texter.

De (Expressen) har inte ansträngt sig speciellt mycket för att dölja hans identitet.

Alla som kände honom. Eller kände någon som kände honom visste att det var han.

De vittnade också om att den så kallade 35-åringen var mycket social och hade en mycket stor bekantskapskrets. Samt att han rörde sig utan problem med de flesta från inbitna fotbollsfans till riktigt intellektuella personer.

Expressens nuvarande chefredaktör, Thomas Mattsson var då redaktions- och editionschef och som sådan mycket inblandad i de första dagarnas publiceringar om 35-åringen. Han menad att det tidningen gjort sammantaget var ett klassiskt exempel på allsidig nyhetsrapportering samt att de ansträngt sig för att ha ett ifrågasättande perspektiv i sin bevakning.

Var finns det ifrågasättande i en löpsedel som säger HÄR GRIPS NK-MANNEN?, undrade 35-åringens advokat Gunnar Falk.

Det gick inte att titta på löpsedeln isolerat menade Thomas Mattsson:

Vi måste förutsätta att läsarna tar del av hela tidningen.

Tidningen fick kännedom att ett gripande var på gång dagen före det skedde. Därför var man snabbt igång med en kartläggning av 35-åringen. Och fick snabbt reda på att han hade ett digert brottsregister där bland annat misshandel av såväl polis som föräldrar fanns med och vissa kopplingar till högerextrema kretsar. Detaljer relevanta att publicera menar Thomas Mattsson.

Det här var en händelse med exceptionellt allmänintresse. Och givetvis är det relevant redovisa att en misstänkt person tidigare varit våldsam samt visat sympatier för nazismen när det gäller mordet på en vänsterpolitiker som Anna Lindh ansåg Thomas Mattsson.

Rättegången avslutas i morgon med parternas slutpläderingar.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.