Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SvD tog till Twitter för att få politikerna att #visakvitton

Publicerad: 29 oktober 2018, 13:11

Efter att SvD intensivt jagat EU-parlamentariker via Twitter väljer nu flera av dem att redovisa kvitton kring hur de spenderat de så kallade "kontorspengarna". Reportern Negra Efendić berättar om hur hon använt sociala medier-nätverket för att få politikerna att visa transparens. UPPDATERAD


Utöver en månadslön på 88 000 kronor och ett traktamente på 3 200 kronor per dag får EU-parlamentariker motsvarande 45 000 kronor i månaden skattefritt för att ha ett kontor i sitt hemland. I folkmun har bidraget, som bland annat ska gå till hyra, telefonräkningar samt kontorsmateriel, kommit att kallas för ”kontorspengarna”. Men om de verkligen används som det är tänkt är oklart då bidragen inte medför någon redovisningsplikt.

Förra året avslöjade en grupp med grävande journalister från ett trettiotal europeiska länder att många EU-parlamentariker saknade kontor i sitt hemland samt att flera av dem – trots att det är förbjudet – låtit pengarna gå till partikassan i sina hemländer.

Mot den bakgrunden bestämde sig SvD:s EU-korrespondent Teresa Küchler, förra våren, för att be de svenska EU-parlamentarikerna om kvitton eller annat underlag som visar vad de gjort av pengarna.

– En person, Vänsterpartiets Malin Björk, svarade att hon hade en pärm och den visade sig innehålla tågbiljetter, kvitton och andra bevis på utlägg. De andra uppgav bara att de följer regelverket, men ville inte visa upp något underlag.

Teresa Küchler tycker att det är synd.

– De har visserligen ingen skyldighet att redovisa någonting, men genom att inte göra det öppnar man för onödig EU-kritik. Hur svårt kan det vara att spara kopiorna på tågbiljetterna i en pärm eller visa mig ett hyreskontrakt på ett kontor i Borlänge?

SvD:s reporter Negra Efendić håller med Teresa Küchler.

– Vi är väl medvetna om att det inte finns något krav på EU-parlamentarikerna. Men vi tycker att de – i offentlighetspricipens anda – bör kunna berätta vad de lägger skattebetalarnas pengar på.

När tidningen nu återigen lyfter frågan tog Negra Efendić därför till sitt Twitterkonto för att lägga ytterligare press på EU-parlamentarikerna.

– Eftersom det var tvärstopp via den vanliga vägen genom pressavdelning och mejl så jag tänkte att jag frågar väl på Twitter då.

Reaktionerna blev till en början små:

– Det var helt tyst. De blockerade mig inte eller så utan de reagerade inte ens.

Men uppgifter om att SvD:s Twitterkampanj väckt ilska i Strasbourg har nått Teresa Küchler.

– En EU-parlamentariker ska ha kallat mediernas granskning – och det var underförstått att det var SvD man syftade på – för skandalinriktad och sensationslysten. En annan ska ha sagt att hon var förbannad på journalister, säger Teresa Küchler.

Negra Efendić tycker att det motstånd de mött när de försökt få politikerna att redovisa vad de gör med skattebetalarnas pengar är anmärkningsvärt.

– Jag tycker det är väldigt märkligt. Antingen får de väl säga nej och förklara varför. Eller så får de ju berätta vad de gör med de här pengarna. 45 000 kronor i månaden för att ”driva kontor” är mycket pengar.

Men efter en tid har nu flera EU-parlamentariker gått med på att redovisa vad de gjort för pengarna.

– Det visar att det vi gör ger effekt. Sex parlamentariker, som tidigare vägrat att redovisa sina kvitton, kommer att göra det nu.

Negra Efendić är nöjd med resultatet:

– Vi gör ju bara det som är vår uppgift; granskar våra makthavare. Därför är vi förstås glada när vårt jobb ger resultat.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev