Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SvD tillgängliggör jättearkiv digitalt

Publicerad: 31 Oktober 2016, 14:40

SvD 10-50-100 år Foto: SVD

I morgon lanserar SvD ett historiskt arkiv som innehåller 1,5 miljoner tidningssidor och ska uppdateras dagligen. KORRIGERAD


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvD

Den som dyker ned i arkivet kan hitta allt från SvD:s första nummer som utgavs den 18 december 1884 till dagens tidning. Genom det digitala arkivet görs 1,5 miljoner tidningssidor tillgängliga för besökare som till exempel kan ta fram förstasidor eller leta efter vänner och bekanta i spalterna.

”Arkivet är en spännande exposé över svensk journalistik och över hur SvD bevakade och skrev – när det faktiskt hände. Det är väldigt roligt att kunna erbjuda våra prenumeranter denna kulturskatt”, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén.

I samband med lanseringen drar SvD igång en Twitterkampanj där historiska händelser uppmärksammas. Tanken är att läsarna ska välja ut de mest häpnadsväckande förstasidorna, leta reda på guldkorn samt hitta okända faktauppgifter om historiska personer och händelser. Händelse nummer ett att uppmärksammas i Twitterkampanjen är vätebomben på Eniwetok-atollen, som var den första USA provsprängde den 1 november 1952.

”Det är ett enormt material som vi nu tillgängliggör för våra läsare, det mest heltäckande tidningsarkivet som någon svensk tidning erbjudit sina läsare. Att se hur tidningen förändrats och hur vårt varumärke under så många år levt med i sin historia är fascinerande”, säger SvD:s utvecklingsredaktör Ola Henriksson som ansvarat för projektet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.