Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SvD:s Hyreskollen ”Ett bra sätt att bygga ihop papper och webb”

Publicerad: 24 januari 2013, 09:16

I morse lanserade SvD Hyreskollen. Efter bara några timmar hade hundratals läsare bidragit med sina hyresuppgifter.


Ämnen i artikeln:

Svd.se

Efter Räntekartan och Väntekartan lanserar Svenska Dagbladet nu Hyreskollen.

Bostäder är ett extremt engagerande ämne, särskilt i Stockholm, men även i studentstäder och i Göteborg och Malmö. Flera hundra har lagt in uppgifter i databasen på bara några timmar, säger Kristian Lindquist, chef för nyhetsredaktionen på Svenska Dagbladet.

Har ni laddat med artiklar kring detta?

Ja, och vi hoppas få in material och berättelser från läsarna som vi kan göra mer av. Crowdsourcade databaser är ett väldigt bra sätt att bygga ihop papper och webb. I papperstidningen kan vi ha snygg grafik och få stort genomslag, och på nätet bjuder vi in läsarna och tar del av deras bidrag. Där kan vi också visualisera med interaktivitet och multimedia.

Vem är det ni ska granska eller ställa till svars?

Det finns flera journalistiska aspekter. Att se hur det ser ut i verkligheten, vad folk betalar i hyra och hur mycket dyrare det blir efter lagändringen 1 februari.* Om ett halvår kan vi jämföra hyrorna med det som lagts in nu före lagändringen.

Precis som med räntorna är hyrorna på något sätt en perverterad marknad. Att granska marknaden för vanliga varor, som mjölk, är inte så intressant. Det är en öppen marknad som följer vissa regler. Det gäller inte hyresmarknaden.

Är det personer som hyr ut till överpris ni vill komma åt?

Vi vill granska hyresmarknaden och bostadssituationen i Stockholm. Det finns ett systemfel och vi vill inte sätta dit enskilda personer utan visa hur verkligheten ser ut. Om någon är ansvarig är det i så fall politikerna.

Räntekartan och hyreskollen beskriver båda problem med förutsättningarna för att bo i städer, har ni funderat på att kombinera dem på något sätt?

Det handlar helt klart om två olika delar av samma utmaning för människor som bor i storstäderna. Det skulle vara jätteintressant att titta på hur man skulle kunna kombinera dem.

Hur har det gått med Väntekartan som ni lanserade i november?

Den fungerar väldigt bra när det är stora problem i kollektivtrafiken, men en dag när allt flyter på händer det inte så mycket.

* 1 februari kommer en ny lag om uthyrning av bostadsrätter som tillåter betydligt högre hyror än idag.

Väntekartan – pendlarens guide till förseningarna

Enormt gensvar på SvD:s ”Säg din ränta” 

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Svd.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.