Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SvD-reporter nekas intern utredning

Publicerad: 10 Oktober 2016, 10:59

Kammarrätten går på Migrationsverkets linje och nekar SvD-reportern den interna utredning som rör asylprövningen av en man som mördades efter att ha utvisats till Tjetjenien.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Mannen hade vittnat om hur han hotats av myndigheterna i Tjetjenien och därför fruktade för sitt liv om han skulle skickas tillbaka. Men Migrationsverket ansåg inte att uppgifterna var trovärdiga och avslog därför asylansökan. Strax efter att mannen utvisats mördades han i Tjetjenien. Anders Danielsson, Migrationsverkets dåvarande generaldirektör, anmälde händelsen till åklagare i juni 2015 efter att man genomfört en intern utredning av fallet.

Och det är just den utredningen som en reporter på Svenska Dagbladet begärt ut men nekats med hänvisning till sekretess. Migrationsverket menar att utredningen innehåller uppgifter, som om de lämnas ut, kan vara till fara för den utvisade mannens familj. Kammarrätten går på Migrationsverkets linje och avslår SvD-reporterns begäran av samma skäl, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

I kammarrättens dom står:

”Kammarrättens bedömning är att Migrationsverket tycks ha gjort en detaljerad prövning av vilka uppgifter som kan lämnas ut och finner inte anledning att ändra deras beslut. Överklagandet ska därför avslås.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.