fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SvD rasar mot att Di TV gör ekonomi-tv med samma namn

Publicerad: 15 september 2017, 05:57

Lotta Edling, chefredaktör för Dagens industri, och Anna Ekelund, nyhetschef på Di och en av programledarna i nya Di TV, i studio tre på Expressen TV.

Di TV rekryterar just nu intensivt och lanserar flera nya program. Nu senast Ekonomistudion. Men lanseringen kommer en vecka efter att SvD presenterat sitt nya ekonomiprogram med samma namn. Jonas Jonsson, redaktionschef på DI, kallar det ett roligt sammanträffande. Men SvD ser det som ett rent plagiat. UPPDATERAD

Ämnen i artikeln:

Dagens IndustriExpressen TVEFN

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Den nya ekonomi-tv-kanalen Di TV görs i samarbete mellan Dagens industri och Expressen TV. Sändningarna ska pågå mellan klockan 06 och 18 alla vardagar. I samband med lanseringen har Di TV gjort en rekryteringsoffensiv där man bland annat plockat flera tunga namn från Handelsbankens ekonomikanal EFN. Samtidigt har flera nya format lanserats, däribland Di Nyheter, Börsmorgon och nu senast Ekonomistudion. Och fler väntas nästa vecka.

I onsdags hade Ekonomistudion premiär. Jonas Jonsson är redaktionschef på Dagens industri. Han är nöjd med den första sändningen:

– Jag tycker premiären gick bra. Skärningspunkten mellan ekonomi och politik är väldigt hett för våra läsare av nät och papper och vi märker även från de tv-sändningar vi gör att ämnet lockar för att se som rörligt innehåll.

Men lanseringen av Di TV:s program kommer drygt en vecka efter att konkurrenterna på SvD presenterat sitt nya ekonomiprogram med samma namn. SvD:s Ekonomistudion, som görs i samarbete med Aftonbladet, har dock premiär först i nästa vecka.

Hur gick diskussionen hos er när ni insåg att båda valt Ekonomistudion?

– Ett roligt sammanträffande som visar att fler aktörer satsar på rörlig tv. Vi har en mängd programidéer som vi jobbat med under våren och sommaren och som vi kommer att lansera under hösten. Ekonomistudion är ett av dem och när vi såg att SvD var på gång med sitt program ville vi förstås vara före, det är en väldigt naturlig journalistisk drivkraft som är stark på Dagens industri och Di TV.

När spikade ni ert namn?

– Namnet har funnits med i arbetet på Di TV under en tid och för tittarna spikades vid premiären att man kan se Di TV:s Ekonomistudion 14.45 varje dag på di.se och expressen.se.

SvD:s Ekonomistudion ska vara ”ett drivande nyhetsprogram med fokus på de viktigaste ekonominyheterna”. Hur kommer Di TV:s Ekonomistudion skilja sig från SvD:s?

– Det återstår väl att se efter ett par avsnitt att se hur programmen skiljer sig åt. Di:s ambition med Ekonomistudion är dock som sagt att rapportera och analysera de stora makroekonomiska och näringspolitiska händelserna i svensk och internationell politik just nu.

Vilka ser ni som era konkurrenter?

– Det finns flera konkurrenter, vilket är roligt för det sporrar oss att jobba hårt och göra bra innehåll till tittarna. SvD:s och Aftonbladets satsning inom rörlig ekonomijournalistik med tanke på vad Di och Expressen gör med Di TV och vad Handelsbankens tv-projekt EFN gjort en tid. Vi inspireras av dem som konkurrenter, men sedan finns många andra internationella aktörer som kanske inte går att se som konkurrenter, utan snarare inspiratörer, till exempel Bloomberg TV och Cheddar TV. Helt klart är i alla fall att tv-tittarna framöver kommer att få ett utbud av kvalificerad ekonomi-TV som varken Sveriges Television eller TV4 hittills har kunnat leverera, säger Jonas Jonsson.

Men i Schibstedhuset är man inte lika välvilligt inställd till namnkrocken:

– Vi presenterade vårt namn först, DI tog det. Jag förstår faktiskt inte på riktigt hur de tänker i Bonnier-huset, säger Daniel Kederstedt, chef SvD Näringsliv.

Även SvD:s kommunikationschef reagerar på att DI valt samma namn – och han minns en liknande situation från hösten 2015 när SvD lanserade SvD Junior. Ett par månader senare svarade Bonnier med produkten DN Junior.

– Först Junior, nu Ekonomistudion. Oavsett verkshöjd är det ju klart att man intill ilska blir förvånad över hur Bonniers tidningar plagierar SvD:s produktnamn. Igen, säger Björn Hygstedt.

Men DI:s Jonas Jonsson ställer sig frågande till SvD:s påstående om plagiat:

– Jag förstår inte hur man kan plagiera något som inte ens börjat sändas.

Läs också

SvD och Aftonbladet lanserar Ekonomistudion

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev