Medievärldens arkiv
SvD öppnar kommentarsfälten
Publicerad: 21 februari 2018, 08:55
SvD:s redaktionschef Maria Rimpi.
Från och med nu går det att kommentera innehållet på SvD. "Vi vill ta tillbaka debatten till oss, och tycker att det är ett bra läge under valåret", säger redaktionschefen Maria Rimpi. Först ut är debattsektionen.
Svenska Dagbladet har, precis som de flesta andra medieaktörer, tidigare haft öppna kommentarsfält. Men under 2015 togs möjligheten att kommentera bort. Anledningen var att debatten blev allt mer otrevlig och ostädad, berättar redaktionschefen Maria Rimpi. Många av dem som var aktiva i kommentarsfälten höll sig inte till ämnet.
I samband med nedstängningen styrde tidningen medvetet över debatten till SvD:s egna Facebook-sidor. Men nu styr man om igen, säger Maria Rimpi:
– Vi vill ta tillbaka debatten till oss och tycker att det är ett bra läge nu när det är valår. Men vi vill inte ha tillbaka den diskussion vi hade under 2015. Den här gången ska det vara en bra, spännande och intensiv debatt – utan otydligheter och hat och hot.
För att skapa en konstruktiv debatt tar man hjälp av verktyget Core Comments, en komponent i Schibsteds gemensamma medieplattform som tagits fram i Norge av utvecklare vid den norska tidningen Bergens Tidende. SvD är först ut bland de svenska Schibsted-sajterna.
Många andra medier har valt Ifrågasätt. Var det någonsin aktuellt för er?
– Vi förde en dialog med dem också. Men i och med att vi har en stark medieplattform i koncernen känns det bättre att bygga vidare på den. Det förenklar mycket när det kommer till drift och vidareutveckling.
Det första området där kommentarsfält öppnas är på SvD debatt, men fler områden kan bli aktuella, säger Maria Rimpi:
– Om vi upplever att det fungerar bra och vi får ett positivt gensvar från läsarna skulle jag tro att vi öppnar kommentarsfälten på stora delar av sajten. Vi har till exempel en aktiv kulturdebatt där jag kan se att det vore bra.
För att en läsare ska kunna kommentera krävs det att den är inloggad i Schibsteds gemensamma inloggningssystem Spid. Att det inte längre går att publicera inlägg anonymt kommer förhoppningsvis att leda till att tonen blir bättre, tror Maria Rimpi.
Dessutom har SvD skärpt reglerna kring vad som är tillåtet att kommentera.
– Vi har lagt till några formuleringar och vässat de befintliga. Utöver det har vi utökat listan med förbjudna ord, säger Maria Rimpi.
I efterhand kommer kommentarerna också att modereras. Dels av externa konsulter, dels av SvD:s egna redaktörer.