Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SvD om Wikileaksartikel: Konspiratoriskt i överhand

Publicerad: 13 December 2010, 12:45

Andreas Ekström skrev igår att en kritisk artikel om Wikileaks inte var välkommen i Svenska Dagbladet, och kopplar det till tidningens samarbete med organisationen.


Ämnen i artikeln:

wikileaks

Andreas Ekström skriver på Sydsvenskan Kultur: ”Magnus Ljunggrens artikel var inte välkommen i Svenska Dagbladet. Och varför inte det då? Rimligen eftersom Svenska Dagbladet är en av de två tidningar som Johannes Wahlström och Wikileaks har bestämt sig för att samarbeta med. Då blir det jobbigt med en genomgång av huvudkällans politiska historia i den egna tidningen”.

Expressens kulturchef Karin Olsson skriver ”Stämmer det tycks man ha tappat sin publicistiska kompass i glädjeyran efter att ha varit först med Cablegate.” Hon publicerade Magnus Ljunggrens artikel i fredags.

Enligt Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson finns ingen sådan koppling:

Hur de kommit till det kausala sambandet är en gåta. Något sådant finns självklart inte.

Magnus Ljunggren medverkar som litteraturskribent i SvD. Den artikel han skickade till SvD och flera andra medier var snarare en debattartikel och vidarebefordrades därför till SvD Brännpunkt. Den bedömdes där inte som tillräckligt intressant och relevant, i den ström av artiklar positiva och negativa som vi fått in om Wikileaks, Att koppla ihop detta med den kontakt vi haft med Wahlström som mellanhand när det gäller Wikileaks-dokument blir konspiratoriskt i överhand.

Svenska Dagbladets tf kulturchef Kaj Schueler var den som hade kontakt med Magnus Ljunggren.

Jag och Magnus Ljunggren mailade fram och tillbaka om detta. Jag tyckte inte att de utkast han skickade var färdiga. När han ville publicera den tisdag eller onsdag på grund av en journalistkonferens i Moskva, sade ja att jag varken hade tid att arbeta med artikeln, eller utrymme på grund av Nobel. Han ville gå vidare och då sade jag: kan du inte vända dig till Brännpunkt först.

Vad tyckte du saknades?

Det var lite för mycket guilt by association, jag hade velat se mer konkreta exempel på samarbeten mellan Johannes Wahlström och hans far. Om det gick att bevisa att det fanns ett tydligt samarbete var jag beredd att publicera. Artikeln var inte färdig helt enkelt, och det tyckte uppenbarligen även Expressen, eftersom de jobbat om den på flera punkter.

Spelade ert samarbete med Wikileaks någon roll för din tvekan?

Jag har inte haft något med rapporteringen om Wikileaks att göra och jag har inte förrän idag pratade med Martin Jönsson och Lena K Samuelsson om mina kontakter med Magnus Ljunggren

Svenska Dagbladets redaktionschef Martin Jönsson ser inte några problem med att samarbete med Wikileaks och samtidigt kritiskt granska organisationen.

Nej, självklart inte. Vi använder Wikileaks som källa och vi granskar och debatterar organisationen. Det vet den som följer det vi haft i tidningen och på sajten de senaste veckorna. Jag redogör på min blogg också exakt för hur vi hanterat Wahlström och dokumenten. Vi har inte avstått från granskning av innehållet, utan hanterat det som vilket journalistiskt uppdrag som helst.

Andreas Ekström på Sydsvenskans kulturredaktion:

Jag står självklart för min slutsats själv, och utan att röja mina källor kan jag väl säga att jag hade väldigt goda skäl att anta att jag hade rätt. Men det var ju en lättnad att nu få höra att Svenskan tydligen inte alls har gjort några avvägningar av den typen. För mig återstår då egentligen bara frågan om deras nyhetsbedömning. Hur kunde de tacka nej till en sådan kanongrej? Det är inte helt lätt att förstå hur de tänkte där, och sett i ljuset av det är det kanske inte så konstigt att frågan om vilka motiv de hade för att avstå publicering kommer upp.

Medievärlden har sökt Magnus Ljunggren.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

wikileaks

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.