Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SvD lovade 15-åring att få vara anonym – publicerade ändå bild

Publicerad: 1 Februari 2010, 06:36

En 15-årig flicka berättade öppet om droger, snattande och sin abort mot löfte om anonymisering. Sedan publicerade Svenska Dagbladet en bild på flickan på samma uppslag som artikeln.


Ämnen i artikeln:

Pressens Opinionsnämnd

Tidningen menar att det inte gick att härleda någon av de intervjuade ungdomarna till ungdomarna på bilderna i bildblocket, och att det på flera ställen i reportaget framhölls att det var en mycket heterogen grupp där många ungdomar inte hade några problem med droger, hemförhållanden eller relationer.

Dessutom hade flickan fått läsa texten och godkänna bildpubliceringen.

Pressens Opinionsnämnd menar dock att när det gäller barn och ungdomar och det handlar om så integritetskänsliga ämnen som i det här fallet är ett begränsat utpekande (namn på orten, flickans ålder och en bild som inte är kopplad till texten) tillräckligt för att publiceringen ska strida mot god publicistisk sed. Svenska Dagbladet klandras därför av Pressens Opinionsnämnd.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Pressens Opinionsnämnd

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.