Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

SvD lanserar egen version av Politifact

Publicerad: 20 April 2010, 11:07

Är det som politikerna säger verkligen sant? Svenska Dagbladet kommer fram till valet att granska ett antal påståenden. Vi hoppas på 5-10 tips i veckan från våra läsare, säger Fredric Karén, chef för svd.se.


Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvD

SvD:s satsning kallas Faktakollen. Inspiration kommer från Bergens Tidende, som med sin Faktasjekk gjorde något liknande vid valrörelsen i fjol, och St Petersburg Times sajt Politifact, som Medievärlden skrev om vid Grävseminariet i år.

   Många faktauppgifter och siffror presenteras ofta som sanningar i den allmänna debatten. I Faktakollen kommer vi att gå på djupet och inrikta oss på ett par specifika frågor, säger Fredric Karén.

Ni lanserade Faktakollen i går. Hittills har det kommit 46 inlägg till den första artikeln. Kommentar?

Det är betydligt fler än vi hade vågat hoppats på. Artikeln var dessutom den näst mest lästa på svd.se i går, efter senaste nytt om vulkanen.

Två gånger i veckan ska ett antal påståenden granskas på svd.se, delar av materialet kommer också att publiceras i papperstidningen.

Tror du att er satsning kommer att ha någon betydelse för valutgången?

Det vore att tillmäta oss alltför stor betydelse. Men förhoppningsvis kan det få politikerna att tänka efter lite mer när de vet att deras utspel nagelfars och granskas.

Kanske kan det bidra till att valrörelsen blir lite ärligare.

Hela politikredaktionen kommer att arbeta med Faktakollen, med en reporter som huvudansvarig.

Dessutom kommer allt som skrivs att granskas av ytterligare två redaktörer utanför gruppen. Det vore ju för trist om vi skulle bli belagda med fel just för den här satsningen.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Fredric KarénSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.