Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SvD Kultur låter läsarna välja böcker igen

Publicerad: 14 april 2015, 11:19

Nu låter SvD Kultur för andra gången läsarna välja vilka böcker som ska recenseras. Gensvaret förra gången blev mycket stort.


I februari lät SvD Kultur läsarna vara med och bestämma vilka böcker som skulle recenseras. Över 1 000 personer var med och rösade och dessutom skickade hundratals läsare in synpunkter på litteraturbevakningen.

Flest läsare ville att redaktionen skulle recensera PC Jersilds senaste bok, vilket kulturredaktionen ändå hade planer på att göra. Men åsikterna skilde sig även åt. En egenutgiven bok om stadsplanering skickades till en recensent tack vare läsarna, medan en bok av en debutant på ett förlag inte var särkilt önskad av läsarna.

Men vi beslöt oss för att recensera den ändå, säger SvD:s kulturchef Lisa Irenius.

Resultatet blev alltså en mix av redaktionens och läsarnas vilja.

Det resulterade också i att vi recenserade fler böcker än vi hade tänkt.

Senare i dag kommer SvD låta läsarna ta ställning till vilka av de tio böcker som inkom till reaktionen under måndagen som ska recenseras.

Bland annat är det två deckare med och det ska bli spännande att se hur läsarna ställer sig till det. Det finns ju en bild av att det är deckare och kommersiell litteratur som är mest populär. Men när vi frågade våra läsare förra gången ville de bland annat att vi skulle lyfta klassiker och internationell litteratur samt recensera på originalspråk.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.