Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SvD gör återkommande litteraturlista

Publicerad: 27 mars 2017, 06:08

Tre titlar som alla kommer att finnas med på SvD:s första boklista.

Topplistan som kommer att publiceras varje vecka tar hänsyn till såväl försäljningsstatistik som kritikers bedömningar.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvD

SvD Kultur tycker att det saknats en boklista som både bygger på läsarnas och kritikernas preferenser. Därför har kulturredaktionen tagit initiativ till en sådan.

Boklistan har premiär på webben i morgon och i tidningen nu på lördag. Därefter kommer den att publiceras veckoligen. Böckerna som tar plats på listan ska vara en av de 100 bäst säljande titlarna i Sverige, inom både facklitteratur och skönlitteratur. Försäljningsstatistiken är unik och tas fram i samarbete med Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Dessutom ska böckerna på SvD:s lista i huvudsak ha fått positiv kritik i minst två av Sveriges viktigaste forum för litteraturkritik, vilka tidningen bedömer som Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter, Aftonbladet, Expressen och Sveriges Radio. Dessutom inkluderar listan recensioner från flera regiontidningar. I webbversionen av listan länkar SvD vidare till de andra mediernas recensioner.

”Att tolka litteraturkritik är förstås ingen exakt vetenskap, men vi väger in hur pass positiv recensionen är och förbehåller oss rätten att göra den bedömningen. Vi är bara glada om listan ger upphov till diskussioner om litteratur och litteraturkritik”, SvD:s kulturchef Lisa Irenius i en kommentar.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetSvD

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News