Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

SvD förstärker nyhetsredaktionen

Publicerad: 28 januari 2016, 08:32

Rekryterar Moskvamedarbetaren Maria Georgieva från SR Kulturradion och Fokus politikreporter Claes Lönegård.


Ämnen i artikeln:

SvD

”Jag är väldigt glad att Maria och Claes valt att komma till SvD. De har egenskaper som kommer att hjälpa oss att fortsätta den spännande utvecklingsresa som vi påbörjade för ett par år sedan”, säger SvD:s chefredaktör Fredric Karén, i ett pressmeddelande.

Journalisten och författaren Claes Lönegård, som från början är statsvetare, har arbetat och profilerat sig på nyhetsmagasinet Fokus. 2010 tilldelades han Årets genombrott på Tidskriftsgalan för sitt avslöjande om Sveriges väg till kriget i Afganistan.

”Jag har växt upp med tidningar, bland annat Svenska Dagbladet. Har alltid gillat de längre reportagen. Jag rev ofta ut Understreckaren i SvD och la den under min säng för senare läsning. Det ska bli väldigt rolig att börja jobba på SvD och testa ett snabbare nyhetstempo också”, säger Claes Lönegård, som börjar på SvD den 1 april.

Journalisten, kritikern och dokumentärfilmaren Maria Georgieva har en fil mag i filmvetenskap. Hon är också medgrundare till webbtidningen Dagens Arena. Maria Georgieva har precis som Claes Lönegård ett förflutet på nyhetsmagasinet Fokus, och därutöver har hon arbetat på SVT och Sveriges Radio och då bland annat haft Östeuropa som bevakningsområde.

”Jag är ju född i Bulgarien och har alltid längtat tillbaka till öst. Jag ser fram emot att för SvD:s räkning få skilda det ryska samhället lite mer på djupet. För mig har SvD alltid stått för de goda reportagen både på pappret och digitalt”, säger Maria Georgieva, som blir SvD:s nya stringer i Moskva från och med den 1 mars.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SvD

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev