Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svårt för AB att stämma Benkow

Publicerad: 7 Augusti 2006, 11:03

Den svenska meddelarfriheten kombinerad med meddelarskyddet gör att det är svårt att se hur Aftonbladet ska kunna stämma Bjørn Benkow för bluffintervjuerna.


Aftonbladets undersökning har visat att de fem stora intervjuer tidningen köpt av norske reportern Bjørn Benkow inte har ägt – i alla fall inte på det sätt som Benkow först sagt. Han har i ett pressmeddelande erkänt att han bluffat, tvingad därtill av ekonomiska skäl.
Aftonbladets ledning har uppdragit åt advokat Peter Althin att undersöka om Benkow kan stämmas.
Tidningsutgivarnas tryckfrihetsexpert Per Hultengård har svårt att se hur AB ska kunna driva detta med framgång.
– Det går att begå bedrägeri genom tryckt skrift, och att driva sådant mål. Det händer till exempel vad det gäller annonser.
– I det här fallet är det mer komplicerat, i och med att vi har systemet med en ansvarig utgivare och meddelarskydd. Frågan är om man kan separera tjänsten/varan och därmed bedrägeriet från meddelarrollen. Jag tror inte det. Det skulle få vittgående konsekvenser för meddelarskyddet om man kunde stämma en meddelare som man misstänkte lämnat oriktiga uppgifter.
Enligt Per Hultengård har något liknande ärende inte prövats tidigare i Sverige.
– Tidningar kan låta bli att köpa material som inte håller måttet eller är felaktigt. Men i och med att intervjuerna är publicerade kommer det i ett nytt läge.
Förändrar det möjligheterna om AB kan driva frågan i Norge?
– Det kan det göra. De har inte samma meddelarfrihet och meddelarskydd som vi har.
Anders  Ahlberg

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.