Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Svagt stöd bland kamraterna för fp:s presstödsutspel

Publicerad: 23 Januari 2007, 10:38

Folkpartiet får svårt att få gehör för sin presstödspolitik. Att avveckla stödet inom tre år har inget med realism att göra, säger Ingvar Svensson, kd. Centern deklarerar att det som gäller är riksdagens beslut från i juni där stödet utökades.


Lars Leijonborgs och folkpartiets mediepolitiska program, som presenterades idag i Dagens Nyheter, var en nyhet för regeringskollegorna. Ingvar Svensson, som arbetar med samordningsfrågorna mellan partierna för kristdemokraterna säger att utspelet inte passerat där.

– Folkpartiet gör ett inspel. I och med att vi har ett kortat public service-avtal måste vi inleda ett arbete i alliansen, säger Anders Åkesson, centerns representant i kulturutskottet, som bekräftar att folkpartiet inte förankrat programmet hos de andra.

Centerpartiet kommer inte att stödja folkpartiets presstödslinje. Stefan Tornberg i konstitutionsutskottet konstaterar först att regeringen sagt att beslutet om presstödet från juni gäller.
– Det beslutet innebär en positiv förändring, med mer utvecklingsinriktning.
Han är starkt negativ till den koppling mellan reklamskatten och presstödet som folkpartiet gör.
– När skatten och stödet infördes på 70-talet fanns det en koppling. Men sedan dess har reklamskatten vuxit mycket mer.
Centern vill att riksdagsbeslutet att avveckla reklamskatten ska fullföljas.

Ingvar Svensson, för kristdemokraterna i konstitutionsutskottet, säger att fp:s presstödsförslag saknar realism.
– Vi kanske måste se över presstödet. Men vi är inne i en process med EU-kommissionen om det.

Kristdemokraterna håller på att ta fram sitt mediepolitiska program, men har inte kommit så långt som folkpartiet.
Vad det gäller etermedierna håller Ingvar Svensson med om att det är en underlig situation att staten äger Boxer och förhållandena kring Teracom.
– Det måste man åtgärda, säger han. Utan att bli mer preciserad.

Anders Åkesson, c, är i stort överens med folkpartiet i public service-frågorna. Dock är partiet mer inne på att lämna licensfinansiering, och talar för en medieavgift som alla ska betala. Orsaken är att allt fler inte går via radio- och tv utan med andra redskap och framför allt på nätet rör sig på mediefältet.
– Det kommer att minska viljan att betala licens. Och för att klara public service oberoende är det viktigt med stabil finansiering.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.