Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Surfandet planar ut – och ökar

Publicerad: 6 November 2007, 12:47

Vart tredje svenskt förskolebarn är nätsurfare. Vilket är en fördubbling jämfört med för två år sedan. Dock är internetanvändningen inne i en konsolideringsfas. Det visar nya siffror från World Internet Institute (WII).


Var fjortonde person mellan 18 och 29 har en egen blogg. 34 procent i åldersgruppen är med i en eller flera webbgemenskaper (communitys). Det visar en ny rapport från WII om svenskarna och vår internetanvändning.

Den visar också att de som redan är aktiva användare nyttjar nätet till allt mer, främst när det gäller underhållning och att ta del av användargenererat material. Men fortfarande är det e-post och för att ta del av nyheter som överväger som är de största orsakerna till varför man är uppkopplad.

Av de som är ute på nätet känner sig allt fler delaktiga i det nya informationssamhället, 57 procent i år jämfört med år 2000 då siffran var 35 procent. Tiden vi lägger ner på nätet har också tredubblats de senastre sju åren.

Men antalet användare har inte ökat i någon större omfattning.

Fortfarande är det en tredjedel av svenskarna som står utanför den nätbaserade tillvaron. Rapportens författare förklarar det med generationsskillnader, brist på ekonomiska resurser och i viss mån också utbildning.

Samtidigt skriver mindpark.se om att nätanvändningen i USA fortsätter att öka. Nu är fyra av fem nordamerikaner online, antingen i hemmet eller på arbetsplatsen. I genomsnitt är man nu uppkopplade 11 timmar i veckan, jämfört med 9 timmar i fjol. De hänvisar till en mätning gjord av HarrisInteractive.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.