Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Sundsvallsnazisten får fängelse – men frias från mordmisstankar

Publicerad: 5 september 2018, 07:37

Bild på lagbok. Fotograf: Patrik Svedberg.

Den nazist i Sundsvall som kartlagt två journalister frias från förberedelse till mord. Däremot döms han till två och ett halvt års fängelse för bland annat grovt vapenbrott.


Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Medievärlden har vid flera tillfällen rapporterat om hur polisen, under ett besök hos en aktiv nazist i Sundsvall, funnit flera vapen samt en hårddisk med information om Mittmedia-utgivaren Anders Ingvarsson och den liberala ledarskribenten Sofia Mirjamsdotter. I en mapp som nazisten givit namnet ”listan” fanns bland annat journalisternas adresser samt bilder på deras bostäder.

En tid senare åtalades mannen bland annat för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och brott mot lagen om elektronisk kommunikation. Rättegången i Sundsvalls tingsrätt hölls i slutet av augusti. I dag meddelades domen. Mannen fälls för bland annat grovt vapenbrott, men frias för förberedelse till mord. Påföljden blir två år och sex månaders fängelse.

– Det är glädjande att det blir fällande dom för vapenbrott men jag är besviken över att man inte kunde fälla för förberedelse för mord eftersom man inte lyckats leda kopplingen till journalisterna i bevis, säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter.

Tingsrätten gör bedömningen att de delar som går att montera ihop till ett rörvapen som polisen fann hos nazisten är ett vapen i vapenlagens mening. Med anledning av vapnets farlighet och den våldsbejakande miljö vapnet funnits i är brottet dessutom att betrakta som grovt, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande. Men när det gäller förberedelse till mord ansåg tingsrätten inte att åklagaren lyckats presentera att mannen haft någon konkret och aktuell brottsplan eller att det fanns några målsäganden, varför han frias från misstankarna.

– Man får lita på att åklagarsidan har gjort sitt yttersta för att hitta bevisföring som skulle kunna leda till fällande dom. Och även om ett sådant här brott är mycket svårt att leda i bevis är det klart att jag hade hoppats på att indiciekedjan man presenterat varit tillräckligt starkt, avslutar Jeanette Gustafsdotter.

Läs också

Dom faller i nazistmålet (2018-09-05)

Åklagaren yrkar på tre års fängelse för Sundsvallsnazisten (2018-08-27)

Rättegången mot nazisten inleds i dag (2018-08-23)

KOLUMN Isobel Hadley-Kamptz (2018-08-22): ”Balis barnsligheter måste sättas i en kontext”

TU:s vd om nazistmålet: ”Här krävs en kraftfull markering” (2018-08-20)

Utgivaren om att ha kartlagts av nazist (2018-08-13)

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Mittmedia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.