Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Sundsvalls Tidning satsar på serie för unga

Publicerad: 6 April 2006, 09:58

Seriefigurerna Alfa, Beta och Gamma kan hjälpa dagstidningar att få kontakt med riktigt unga läsare. Det hoppas och tror Svenåke Boström, medieutvecklare på Sundsvalls Tidning. Men för att konceptet ska bli verklighet krävs det troligen att fler är med.


För att säkra återväxten av läsare drar nu Sundsvalls Tidning igång Alfa-projektet. Där siktar man in sig på dem som just lärt sig läsa. Målgrupppen är mellan 6 och 12 år. För att nå dessa har man skapat de tecknade figurerna i Alfa-familjen som lever i källaren till ett fiktivt tidningshus.
Förutom serien ska det att utvecklas en egen webbplats där läsarna kan tävla med både Alfa-familjen och med varandra, skicka in teckningar, fotografier och dylikt.
Figurerna kan också dyka upp i samband med nyhetsartiklar där de enkelt och kortfattat förklarar vad som hänt.
– Det ska vara pedagogiskt, roligt och spännande, säger Svenåke Boström.
Exakt hur allt kommer att se ut och fungera är ännu inte klart. – Fortfarande är det en ide under utveckling. Det måste till fler tidningar för att vi ska kunna ro det här i land, minst 5 till 10 stycken, säger Svenåke Boström.
Någon övre gräns finns inte. Blir det problem på konkurrensorter kommer först till kvarn-principen att gälla.
– Men det är klart att tidningar inom koncernen blir tillfrågade först om den situationen blir aktuell, säger Svenåke Boström.
Hans förhoppning är att allt ska lanseras i höst, lagom till skolstarten.
– Det blir svårt, inte omöjligt.
Senast nästa vår räknar han dock med att allt ska vara i gång.
Hur mycket det kommer att kosta för de som vill vara med vet han inte ännu. En faktor som påverkar är hur många som vill delta.En annan hur mycket de vill köpa.
– Vissa kanske bara vill publicera serien, andra vill vara med på hela konceptet, säger Svenåke Boström.
– Det kommer dock att bli en rimlig kostnad i förhållande till vad det skulle kosta att köpa motsvarande material från till exempel Bulls.
Figurerna är tecknade av Anders Persson.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.